Caramizile amintirii


DSCF1670Urmaream azi emisiunea Questions pour un champion (emisiune concurs pe care o iubesc de peste doua decenii, dar ajung sa o vad din ce in ce mai rar!); campionul en-titre avea o pasiune mai putin obisnuita: colectiona caramizi. Avea cateva mii de caramizi diferite.

Am asistat la o noua victorie a inginerului agronom din Avignon, care a dovedit, pe langa stapanirea clasificarilor zoologice si botanice, si o buna cunoastere a istoriei si mitologiei antice. M-am gandit ca i se potriveste colectionarea de caramizi: un material de constructie preferat al altor epoci, care vor fi uitate la fel de profund precum numele fiilor regelui Troiei (pe care concurentul le-a stiut, spre stupoarea tuturor!).

Fiind Sf. Ilie, m-am hotarat sa caut urme de caramida pe strada Mr. Opris Ilie. Si am gasit doar ce vedeti in poza de mai sus. In rest, beton, ciment si piatra falsa. Strada cu pricina se reduce azi la mai putin de jumatate din lungimea sa initiala, restul fiind inghitit de doua randuri de blocuri masive.

DSCF1673Cat despre numele strazii, am banuit multa vreme ca e vorba de un erou din primul razboi mondial (mai ales ca statia de tramvai este in dreptul unui cimitir militar). Astazi am aflat ca ma inselam. Fiul sau, Stefan, a fost combatant in ambele razboaie mondiale. El insa a fost inginer de cadastru si a contribuit decisiv la nasterea cartierului Bellu. Si iata ca povestea mea de Sf. Ilie se incheie rotund: tot cu un inginer al pamantului, de asta data urban.

Cat de multa uitare pot sa acopere numele strazilor am aflat citind aici (paginile 3 – 8) o istorie a cartierului in care stau de 13 ani. Domniile voastre stiti pe ce strada locuiti?

8 réflexions sur “Caramizile amintirii

  1. Da, si eu m-am intrebat ce legatura puternica ar putea fi intre Enescu si Craiova. Initial, strada (de fapt, cartierul) se numea simplu « Craiovita Noua ». Daca o sa aflu, o sa va impartasesc.

  2. Imi plac si mie caramizile . Am niste prieteni -sot si sotie-care au un veritabil muzeu in cele doua camere in care locuiesc ( au 70 de ani ).Mi-am amintit cu cata pasiune imi vorbeau de niste caramizi vechi , pe care le-au descoperit recent …Mi-au facut cadou ( de 8 martie ) niste xerocopii dupa acte din Ungaria , cu genealogia familiei . Au reusit sa ma emotioneze !

  3. Foarte interesant.. buna intrebare! m-am luat cu Sobolul si jocul si am sarit peste.. Questions pour un champion e doar pe TV5Monde? intreb pentru ca am ramas la cunostintele din scoala cu franceza.. Eu urmaresc pe BBC Entertainment The Weakest Link .:)

Laisser un commentaire