Admiraţii (8): Sir Robert al Brazdelor

Inainte si dupa acea seara am simtit distanta pe care o punea intre el si interlocutori, cel mai adesea folosind intr-un mod paradoxal cordialitatea, uneori printr-o parada joviala; daca erai intr-o zi mai proasta il puteai percepe chiar ca usor arogant.

In seara aceea insa a simtit nevoia sa vorbesca. Eram in seara a doua a unei intalniri organizate de Geneva Initiative on Psychiatry, al carei fondator si director era omul despre care va vorbesc, Robert van Voren. Nici numele, nici prenumele nu le-a primit la nastere ci si le-a ales pentru a putea sa-si indeplinesca o misiune: aceea de a face auzita in Occident vocea disidentilor din Uniunea Sovietica. Si nu astepta sa primesca scrisori intr-un birou. Era el insusi postasul asumandu-si riscurile, deloc neglijabile in acea ultima glaciatiune din anii in care Andropov conducea KGB-ul si Partidul Comunist. De altfel, a si fost arestat o data, in 1983.

Cum a ajuns sa faca asta? In acea seara la Tepla, ne-a povestit Robert insusi, simplu, cald si limpede: pentru ca l-a cunoscut si admirat pe Vladimir Bukovski. Un ceas si mai bine ne-a povestit, iar apoi s-au auzit din nou greierii cateva minute bune. Am impresia ca s-a baut mai putina bere in seara aceea, iar coniacul excelent al georgienilor era abia inceput.

Era randul meu sa inteleg prin admiratie. Sa inteleg cum poti fi ferm in principii si flexibil in actiune. Si ca nu are valoare critica pasiva al nedreptatii; cel care doar bombane sporeste, nu slabeste, puterea abuzatorului.

L-am reintalnit la putin timp dupa ce Regina Beatrix a Tarilor de Jos il facuse Cavaler al Ordinului Portocalei.

Era din nou in armura in acea dimineata in care a prezentat strategia GIP (insemnand acum Global Initiative on Psychiatry) in fata unui grup de profesionisti din România si Bulgaria (tari care se pregateau pentru aderare, România avand inca de rezolvat doua cartonase rosii care aveau stransa legatura cu sistemul de ingrijiri psihiatrice). Dupa discutia din plen si dupa 5 minute de conversatie in pauza aveam inspiratie in legatura cu modul in car poti mentine directia unei reforme in apele schimbatoare ale politicii joase.

Intre timp, Cavalerul Robert al Brazdelor continua lupta de rezistenta pentru demnitatea persoanei, ducand linia de aparare tot mai adanc in rasarit: Vilnius, Kiev, Tbilisi, Dushanbe…

Une réflexion sur “Admiraţii (8): Sir Robert al Brazdelor

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s