Veranda cu frangipani

I

Visul mortului

Sunt mort. Dacă aş avea o cruce sau o placă de marmură, pe ele ar sta scris: Ermelindo Mucanga.
………………………………………………………………………………………………………………

Cum nu mi-au făcut funeralii, am rămas in stare de xipoco, sufletele care rătăcesc intre lumi. Fără ceremonia cuvenită, am devenit un mort care şi-a ratat moartea. Nu voi atinge niciodată starea xicuembo, răposaţii definitivi, care au dreptul de a fi convocati si iubiţi de cei vii. Fac parte din acei morţi cărora nu li s-a tăiat cordonul dezombilical.

[ mai mult – aici]

II

Prima zi printre cei vii

Omul pe care-l ocup acum e un anume Izidine Naita, inspector de politie. Profesia lui seamana cu a cainilor, adulincca vina varsarii de sange. Ma ascund intr-un colt al sufletului lui, veghez atent sa nu-i tulbur intimitatea. Pentru ca, acum, acest Izidine sunt eu. Merg impreuna cu el, merg inauntrul lui, merg eu, fiind el. Vorbesc cu cei cu care vorbeste. Doresc ce doreste. Visez ce viseaza.
In acest moment, de exemplu, calatoresc intr-un elicopter trimis in misiune in numele Natiunii. Gazda mea vrea sa afle cine l-a ucis pe Vasto Excelencio, mulatrul care a fost responsabilul azilului de batrani din Sao Nicolau. Izidine va trebui sa strabata labirinturi si sa depaşeasca obstacole. Impreuna cu el, eu emigram pe un taram cufundat in penumbra, populat de siluete neclare, de inselaciuni şi minciuna.

………………………………

[mai mult – aici]

III

Confesiunea lui Navaia

Vocea mea slabeste, stingandu-se odata cu aceasta marturisire. In timpul acestei relatari, pastreaza linistea. Tacerea faureste ferestre prin care lumea devine transparenta. Nu scrie, pune jos caietul. Poarta-te ca apa de pe sticla. Cine e picatura se prelinge, cine e bruma se evapora. In acest azil, trebuie sa ai o mie de urechi. Pentruca noi, aici, traim numai prin vorbe.

Totul a inceput demult, in vechimea dinainte de odinioara. Noi spunem: ntumbuluku. Pare departe, dar acolo se nasc zilele care abia au inmugurit. Moartea acestui Excelencio incepuse inainte de nasterea lui. A inceput cu mine, copilul-batran.
………………………………………………………………….

[mai mult – aici]

IV

A doua zi printre cei vii

A doua zi de dimineata, il asteptam pe Izidine sa se trezeasca. Va fi a doua lui trezire. Prima data, Marta il facuse sara din pat. Ii adusese o cana cu ceai. Politistul o bause dintr-o sorbitura, cu ochii injectati de somn. Printre sobolani, gandaci si cosmaruri avea mintea tulbure. Marta a râs vazandu-l asa si 1-a lasat sa se odihneasca. Imediat, politistul a adormit la loc. Ce rau dormise in noaptea aia! Oare imi banuia prezenta in interiorul lui? Ma indoiesc: atârn mai putin decat roua pe panza de paianjen.
……………………………………………………

Fluxul se retrasese, lasand descoperite mari portiuni de nisip si de stanca. Se auzeau pescarusii, cu tristele lor strimte. In curand se vor auzi chori-chori, pasarelele care cheama fluxul. Marea se ridica si coboara la porunca pasarilor. Pana de curand, tcho-tcho-tcho comandau apelor sa se retraga. E ciudat ca o fiinta gigantica precum oceanul asculta de niste pasari atat de mititele.
………………………………………………………………..

[mai mult – aici]

V

Confesiunea bătrânului portughez

Sa-ti povestesc o intamplare. M i s-a spus ca e o poveste de demult, de pe vremea lui Vasco da Gama. Se spune ca, pe atunci, un batran negru umbla pe plaja adunand resturi de corabii. Culegea epave si le ingropa. S-a intamplat insa ca una dintre scandurile pe care le-a bagat in pamant sa prinda radacini si sa traiasca din nou, ca arbore. Ei bine, domnule inspector, eu sunt acest arbore. Ma trag dintr-o scandura din alta lume, dar acesta e pamantul meu,radacinile mele au renascut aici.
………………………………………………………………..

[mai mult – aici]

VI

A treia zi printre cei vii

Era a treia zi in fortareata. Izidine se cufunda in ezitare. Depozitiile batranilor il trimiteau pe piste care pareau false, dar pe care nu le putea ignora. Varstnicii erau martori de baza, dar de la Marta Gimo ar fi trebuit sa obtina informatiile substantiale. Totusi, infirmiera se impotrivea subtil. Evita intalnirile. Spunea ca are de lucru. Dar, dupa toate aparentele, nu se ocupa de meseria ei. Isi petrecea orele jucandu-se cu batranii, razand si palavragind. Vorbea cu ei in mai multe limbi tribale si politistul nu avea nici o idee despre ceea ce spuneau. De un lucru era sigur:  el era motivul rasului si al glumelor femeii si ale batranilor.
………………………………………………………………..

[mai mult – aici]

VII

Confesiunea lui Nhonhoso

–  Noi, albii, am câstigat întotdeauna. Timp de cinci sute de ani, noi am invins intotdeauna. Noi aveam armele… Portughezul, sarmanul, inca se agata de aceasta iluzie. El nu intelege trecutul. Noi n-am fost infranti de arme. Ceea ce s-a intamplat a fost ca noi, mozambicanii, am crezut ca spiritele celor care soseau sunt mai batrane decat ale noastre. Am crezut ca vrajile portughezilor sunt mai puternice. De aceea i-am lasat sa ne conduca.[…]

…………………………………………………

[mai mult – aici]

VIII

A patra zi printre cei vii

În dimineata aceea, politistul era hotarât sa găsească o cale în labirint. De la prima oră se îndreptă spre bucătărie. Voia să intre în magazie să vadă ce continea.[…]

…………………………………………………….

[mai mult – aici]

IX

Confesiunea Nãozinhei

Eu sunt Nãozinha, vrăjitoarea. Amintirile mele sunt greu de chemat. Sarpele isi inghite propria saliva? Trebuie sa vorbesc, ma obligi? Bine. Dar află un lucru, domnule. Nimeni nu se supune, doar se preface. Nu poruncesti sufletului meu. Daca o faci, doar trupul meu va vorbi.

……………………………………………………

[mai mult – aici]

X

A cincea zi printre cei vii

XI

Scrisoarea Ernestinei

XII

Întoarcerea în cer

XIII

Confesiunea Martei

XIV

Revelatia

XV

Ultimul vis

Une réflexion sur “Veranda cu frangipani

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s