Nocebo

Multa lume vorbeste despre efectul placebo. Dispretuitor, ironic sau condescendent. Nimeni, sau aproape nimeni, nu mai contesta existenta sa pentru orice tip de tratament aplicat unei persoane constiente. Se duc lupte de ariergarda in legatura cu ponderea efectului, dar si aici a trebuit cedat teren: pentru orice medicament, efectul placebo influenteaza eficacitatea cu cel putin 20% (pentru multe medicamente, unele considerate altadata de baza, proportia poate ajunge pana la 70%, si lucrurile nu par a se opri aici).

In acelasi timp, putini medici sunt pregatiti sa accepte un corolar important al demonstrarii magnitudinii efectului placebo: existenta simetrica a efectului nocebo.

Definitia efectului nocebo vorbeste despre efectele fiziologice neplacute, perturbatoare, sau vatamatoare aparute ca urmare a administrarii unei substante care este considerata a nu avea un efect farmacologic specific.

Efectul nocebo exista si are probabil acelasi ordin de marime ca si efectul placebo.  Iar motivul pentru care este si mai greu de acceptat de catre medici decat efectul placebo este usor de banuit: ne pune fata in fata cu incalcarea primului principiu al practicii medicale – Primum non nocere (In primul rand sa nu faci rau).

Pentru ca daca substanta e intr-adevar inerta, atunci care este cauza reactiei fiziologice? Raspunsul neplacut este: lipsa abilitatilor de a stabili o relatie terapeutica. Abilitati de baza pentru un medic, in lipsa carora doctorul devine o sursa permanenta de efect nocebo.

3 réflexions sur “Nocebo

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s