Un medicament numit doctor

Industria farmaceutica se confrunta cu un fenomen neasteptat: noile medicamente reusesc sa depaseasca tot mai greu faza comparatiei cu  un placebo. Atunci cand au privit mai indeaproape cauza, cercetatorii au fost si mai uimiti: e vorba de ratele din ce in ce mai mari de succes ale substantelor considerate inactive (placebo). Cu alte cuvinte, degeaba ai o rata de succes a medicamentului de 60%, daca si pacientii care au luat acqua chiara s-au vindecat in proportie de 55% !

 Si totusi… Fabrizio Benedetti facuse in urma cu mai bine de un deceniu in urma o demonstratie stralucita ca orice medicament include o buna doza de efect placebo. Bendetti si colaboratorii sai de la Institutul National de Neurostiinte din Torino au facut la sfarsitul anilor ’90 o serie de experimente pentru a afla raspunsul la intrebarea: ce se intampla daca nu stiu ca iau un anumit medicament? Au administrat o anumita doza de diazepam unui grup de persoane care au fost informate asupra efectelor medicamentului; aceeasi doza de medicament a fost administrata unui grup care nu a primit nici un fel de informatii, nici macar ca substanta pe care o primeau este un medicament. In al doilea grup, efectele diazepamului au fost semnificativ mai mici decat in primul grup.

Michael Balint a avut aceasta intuitie in anii ’40 – exista un medicament numit doctor. Si orice medicament poate fi redus la mai putin decat apa chioara daca nu se stabileste o relatie buna intre terapeut si pacient. Medicamentul este doar un vehicul al acestei relatii.

Une réflexion sur “Un medicament numit doctor

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s