Dansul nuptial

In zilele noastre Viena isi incepe fiecare an cu un concert in care predomina muzica de vals; cu numai 7-8 generatii in urma a frecventa o sala de bal unde se dansa vals era aproape sinonim cu a fi de moravuri usoare. La inceputul secolului in care ne-am nascut noi tangoul aparea in periferiile rau famate ale Buenos Aires-ului; cincizeci de ani mai tarziu trimiterile sale sexuale paleau in fata rock-ului eliberator (sau subversiv – depinde din ce parte il priveai). Dansul e o prefigurare sau o recapitulare a unei relatii sexuale. Am dat mai sus trei nume de dansuri care pot fi luate ca ilustrari reusite ale dinamicii relatiei sexuale intr-un cuplu.

Ca si intr-un dans putem vorbi despre miscarile si ritmurile relatiei sexuale. am ales valsul, tangoul si rock-ul pentru ca au trei miscari (1-2-3, inainte-inainte-inapoi, apropiere-departare-trecere) ca si „dansul nuptial” tipic al speciei umane.

In dinamica relatiei sexuale intr-un cuplu putem distinge trei miscari (departare – apropiere – contact) si trei ritmuri (teritorial, emotional, fizic).

Combinatia ritmurilor si a miscarilor formeaza matricea satisfactiei de cuplu. Sa privim mai de aproape elementele acestei matrice.

1.      Dorinta presupune existenta unui obiect greu accesibil; daca obiectul e tot timpul la indemana e posibil sa nici nu il mai observam. Am mai spus ca intarirea legaturii slabeste dorinta; intarirea legaturii inseamna in acest context stabilizarea modurilor de comportament agreate in primii doi ani de convietuire. Solutia pentru intretinerea dorintei este reinnoirea periodica a relatiei. Vacantele petrecute departe de casa ar putea favoriza atingerea acelui punct al dansului in care distanta invita la apropiere. Dorinta inseamna a fi impreuna departe.

2.      Stilul de viata al cuplului se defineste simetric prin a fi impreuna aproape; expresia ar putea parea pleonastica daca nu am sti ca se intampla adesea in cuplu sa stam amandoi in aceeasi camera fara sa ne simtim aproape. S-ar mai putea obiecta ca stilul de viata are destul de putina legatura cu sexualitatea. Are, pentru ca genereaza sentimentul de securitate, foarte important savurarea placerii. Mentinerea unei bune comunicari este metoda prin care fiecare va simti ca nu e nici un pericol sa lase lucrurile sa curga firesc.

3.      Convivialitatea defineste capacitatea de a trai bine contactul zilnic cu celalalt intr-un teritoriu comun – a manca impreuna, a dormi impreuna, a folosi lucruri comune. Este intalnirea cu o persoana reala, nu fictiunea unei relatii fantasmatice de tipul „e minunat sa ne intalnim din cand in cand, dar n-am putea trai impreuna”.

4.      Respectul se manifesta si prin acceptarea ritmurilor emotionale diferite, a autonomiei emotionale a celuilalt.

5.      Respectul si tandretea sunt cei doi poli intre care se creeaza sfera intimitatii de cuplu despre a carei importanta am vorbit in  episodul dedicat scenariilor erotice. As mai spune doar ca modul in care un cuplu danseaza ilustreza tipul de echilibru atins in relatia intima.

6.      Tandretea este prima victima colaterala in razboiul rece sau cald care apare in cuplu la iesirea din faza de indragostire daca nu reuseste sa gaseasca un echilibru intre nevoile de fuziune si nevoile de autonomie ale fiecaruia. Arta sarutului da seama despre atentia acordata contactului emotional.

7.      In afara de perioada de indragostire, cand simtim mai ales dorinta de a fi lipiti, intr-o relatie de lunga durata se formeaza un ritm fizic in trei timpi: departare (de obicei, mersul la munca) – apropiere (petrecerea impreuna a timpului liber) – contact (sexual). Miscarea de indepartare este perceputa ca libertate personala.

8.      Unele cupluri ajung la dispute pe tema faptului ca unul dintre parteneri nu se simte sprijinit suficient, sau ca partenerul nu este suficient de prezent in spatiul convietuirii. De obicei e vorba despre o proasta distribuire a rolurilor si solutia este atentia la nevoile celuilalt si comunicarea nevoilor proprii.

9.      In fine, am ajuns in al nouălea cerc: contactul (fizic) sexual. Dar placerea si neplacerea nu se fac si se desfac doar in acest cerc. A calatori impreuna, a face lucruri impeuna, a dormi impreuna, a dansa, a ma dezbraca in fata celuilalt, a-l mangaia pe celalalt, a avea incredere in partener, a-l simti alaturi sunt trepte necesare pentru obtinerea placerii sexuale.

Cautati pasii de dans care vi se potrivesc si nu asteptati prea mult de la trucurile care propun tehnici rapide de atingere a placerii sexuale.

Laisser un commentaire