Tulburarea de panică

Trăsătura esenţială  a acestei tulburari constă în atacuni repetate de anxietate severă (panică), care nu sunt limitate la nicio situaţie parti­culară sau la vreun set de circumstanţe, şi sunt, din acest motiv, imprevizibile. Un atac de panică est definit de prezenţa a cel puţin 4 dintre următoarele simptome:

 1. palpitaţii / tahicardie
 2. transpiraţii
 3. tremor
 4. senzaţie de sufocare
 5. dispnee (perturbari ale respiratiei)
 6. durere toracică
 7. greaţă sau disconfort abdominal
 8. ameţeală, sezaţie de instabilitate
 9. derealizare (senzatia ca obiectele din jur sunt altfel)
 10. depersonalizare ( senzatia ca propriul corp imi este strain)
 11. teama de a înnebuni
 12. teama de moarte iminenta
 13. parestezii (amorteli, furnicaturi)
 14. frisoane / bufeuri

Există aproape invaria­bil teamă de a muri, de pierderea controlului, sau de înnebuni.

Atacurile individuale apar brusc, ating maximul de intensitate în cel mult 10 minute, durează de la câte­va minute până la 20-30 de minute.

Frecvenţa atacurilor de panica este variabila. O tulburare de panica pate fi diagnosticata daca exista cel putin un atac de panica pe saptamana, timp de cel putin o luna. Daca exista mai mult de 2 atacuri pe saptamana, frecventa este medie ; daca atacurile sunt zilnice, atunci vorbim despre o tulburare de panica severa.

Pacienţii în atacul de panică trăiesc adesea un crescendo de frică şi simptome vegetative (palpitatii, tremor, transpiratii, greata, frisoane, bufeuri).

Dacă atacul apare într-o situaţie specifică, cum ar fi într-un autobuz sau într-o mulţime, pacienţii pot ulterior evita situaţia respectivă.  Evitarea va complica lucrurile conducand la istalarea unor fobii.In mod similar, atacuri de panică frecvente şi imprevizibile pot produce teama de a fi singur, sau de a merge în locuri pu­blice (agorafobie).

Un atac de panică este adesea urmat de o teamă per­sistentă de a avea un alt atac.

Tratamentul vizeaza cauzele de fond (acumularea de stres) si cele imediate (un dezechilibru chimic intre noradrenalina si serotonina, consecinta a stresului cronic). Sunt eficiente terapia cognitiv comportamentala si medicamentele care cresc disponibilul de serotonina.

7 réflexions sur “Tulburarea de panică

 1. In ce masura medicamentele pe care le prescrie un psihiatru te transforma intr-o leguma? Sau dau dependenta? Sau au efecte adeverse foarte serioase ( boli ale ficatului, de exemplu)? E un mit sau chiar se intampla toate de mai sus cand iei aceste medicamente? Si nu mai inteleg o treaba: de ce e nevoie si de medicamente pentru vindecare si nu sunt suficiente doar discutiile deschise cu un specialist? Multumesc.

  1. 1. Am ceva practica in psihiatrie, nu stiu mai nimic despre legumicultura. Asa ca nu stiu raspunsul la aceasta intrebare.
   2.Exista medicamente care au risc de a da dependenta fizica (nu neaparat medicamente folosite in paihiatrie – cardiologii prescriu la fel de multe; ati auzit de propranolol?). Nici un medicament nu da depententa fizica daca nu indeplineste simultan 3 conditii: sa inlocuiasca actiunea unei substante proprii organismului, sa fie luat in mod continuu o anumita perioada de timp (in toate cazurile mai mare de 3 saptamani, dar in majoritatea cazurilor dependenta apare dupa cel putin cateva luni) si sa fie luat indoze care sa asigure o prezenta constanta a substantei in organism. Antidepresivele nu dau dependenta fizica.
   3. Toate medicamentele pot avea efecte adverse, in general proportia efectelor adverse usoare si reversibile este sub 10%, iar a celor serioase sub 1/10 000. Multe dinte medicamentele anxiolitice (cele care au risc de dependenta) sunt mai putin toxice decat unele medicamente fara prescriptie (antinevralgice, de exemplu).

  2. 4. Pentru vindecare ar fi suficienta o retea de suport social formata din cel putin 6 persoane si de abilitati de a cere si a oferi ajutor; din pacate societatea e grav bolnava la acest capitol. Medicamentele nu sunt necesare decat atunci cand disfunctia biologica antrenata de viata traita in challenge atinge un anumit nivel critic. Iar interventia psihoterapeutica nu presupune doar o discutie deschisa ci inceperea unui proces de restructurare cognitiva. Vindecarea depinde de rezultatul acestui proces initiat in terapie, ajutat uneori de medicamente, dar intotdeauna consolidat prin incercare si eroare in viata reala.

 2. 1. Fin umorul. Mai folositi-l! Intr-o vreme, credeam ca nu radeti niciodata…
  2. Lamurita.
  3. Banuiam.
  4. 6 persoane??? Mai usor ajungi pe Luna…
  Multumesc inca o data. Un raspuns ca la carte!

 3. As dori sa va intreb daca va puteti formula o parere despre o persoana care alege sa stea langa un partener ce sufera de o boala din sfera tulburarilor de anxietate si care manifesta urmatorul comportament:
  – implicarea in vindecarea partenerului consta doar in respectarea ritualurilor care linistesc anxietatea
  – ii reproseaza partenerului bolnav ca ii distruge viata
  – afirma ca isi iubeste partenerul, caci altfel nu l-ar fi suportat atat
  – considera ca, daca partenerul ar fi fost inteligent, ar fi reusit sa isi controleze gandurile si sa se vindece singur, fara niciun ajutor specializat
  – foloseste des cuvantul « bolnav » la adresa partenerului cu nunante peiorative
  – nu incearca sa-si ajute partenerul, sa ii vorbeasca, atunci cand anxietatea il impinge sa isi indeplineasca ritualul, ci nu il baga in seama
  De ce sta un om langa cineva bolnav daca se poarta asa? Cred ca de iubire nu poate fi vorba, nu? Multumesc.

  1. Pentru ca are nevoie de el. Pentru ca anxietatea celuilalt il face sa se simta mai putin singur in propria anxietate. Pentru ca e un mod de a se simti mai puternic. Pentru ca simte ca astfel are un rost …Pentru ca… Nu stiu. Pot fi multe alte explicatii, inclusiv iubirea. Dar, dincolo de abordarea terapeutica a anxietatilor individuale, e necesar tratamentul relatiei.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s