Când si cum se trateaza depresia?

As spune ca se trateaza dupa aceleasi principii ca si durerea. As indrazni chiar sa spun ca depresia nu este altceva decat o forma a durerii.

Asadar:

A. Nu se trateaza medical:

  1. doliul
  2. nefericirea
  3. dezamagirea

B.  Se trateaza mai ales prin psihoterapie depresia usoara, dar si medicamentele antidepresive pot fi utile in scurtarea episodului depresiv (medicul care prescrie medicamente ar trebui totusi sa faca si putina psihoeducatie – ajutand persoana in suferinta sa inteleaga mecanismul tulburarii si principiile de prevenire a unor viitoare episoade)

C. Depresia de intensitate medie se trateaza cel mai bine combinat: psihologic si medicamentos. E important ca atat medicatia cat si psihoterapia sa fie alese cu grija in functie de o evaluare comprehensiva a problemelor si stabilirea unor obiective terapeutice clare si tangibile.

D. In depresia severa, antidepresivele sunt prima alegere. Psihoterapia poate aduce certe beneficii pe termen mediu si lung, dar mai va fi mai eficienta daca este inceputa la 4-6 saptamani de la initierea tratamentului medicamentos.

In rezumat, antidepresivele nu sunt utile atunci cand suferinta nu poate fi diagnosticata corect ca depresie (iar diagnosticul depresiei nu este niciodata autodiagnostic, sau diagnostic « automat », pe net!).

Nu exista pastile ale fericirii, nu exista vaccinuri contra dezamagirii. Cazul doliului este unul special – pentru ca doliul este o depresie, dar una cu un cunoscut rol adaptativ; travaliul de doliu nu trebuie, in general, interferat (cu exceptia situatiilor in care perturbarea este progresiva si persistenta, sau creeaza un pericol vital iminent).

Dar in toate situatiile de la punctul A e necesar sprijinul psihologic. Ca si durerea, si nefericirea sau dezamagirea sunt semnale. Daca durerea semnaleaza o disfunctie a schemelor de reglare fiziologica, nefericirea si dezamagirea sunt semnale de impas in circuitele cognitive si emotionale. Asa cum foamea se astampara cu paine, din impasul cognitiv si emotional se iese prin cuvinte potrivite. Potrivite prin empatie. Cuvintele sunt painea mintii.

9 réflexions sur “Când si cum se trateaza depresia?

  1. Nu inteleg daca simtomele mele sunt exact de depresie ,Simtomele mele de stare agitate si gandesc intruna ,frustrari ,nervozitate .imi simt capul infundat si cu o presiune inel de sta sa explodeze .am 46 de ani si am trecut prin multe ,ce ar trebui sa fac ,Medicul meu mia recomantat prexident 15 mil cand am foarte mare nevoie

  2. superb ! și care ar fi pâinea sufletului, cuvintele nespuse, pentru cine le aude, e nevoie aici de mai mult decât empatie, e nevoie de iubire, că unii se satură cu o felie și alții cu un sac, este o altă poveste

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s