Cât de frecventă e depresia în bolile cardiovasculare?

25% dintre persoanele care se interneaza pentru boli cardiovasculare au si depresie. Deci, e frecventa. Si frecvent netratata.

Chiar atunci cand sunt recunoscute de catre medic semnele depresiei, aceasta este fie considerata o reactie previzibila la boala cardiaca (deci este expediata cu formula « hai sa ne ocupam de lucrurile care intr-adevar pun in pericol viata »), fie se crede (gresit) ca treatarea depresiei are beneficii mici si riscuri mari. De fapt:

– depresia chiar ameninta viata persoanei care sufera de o tulburare cardiovasculara; dupa un infarct de miocard, o persoana cu depresie are un risc de 6 ori mai mare de a muri in primul an decat o persoana fara depresie;

– ideea ca tratamentele antidepresive pot dauna persoanelor cu boli cardiace este neadecvata din cel putin doua motive:

  • adesea tratamentul este echivalat cu medicamentele antidepresive; este adevarat ca antidepresivele mai vechi aveau unele riscuri sau erau contraindicate la persoanele cu boli cardiovasculare; la ora actuala exista insa cel putin 5-6 substante care nu cresc riscul cardiovascular si cel putin una care chiar influenteaza favorabil functiile cardiace;
  • dar chiar in cazurile in care medicamentele nu sunt indicate este recunoscut astazi ca dintr-un program modern de recuperare dupa un infarct de miocard nu pot lipsi interventiile psihologice (psihoterapie, consiliere pentru managementul stresului, tehnici de relaxare)

In concluzie, a nu trata e mai riscant decat a trata. Si chiar se poate muri de « inimă rea ».

 

 

Une réflexion sur “Cât de frecventă e depresia în bolile cardiovasculare?

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s