Este alcoolul un antidepresiv?

E unul dintre cele mai populare antidepresive. Si, probabil, cel mai nociv. Ca antidepresiv e folosit mai ales de cate femei. Pentru barbati e anxioliticul de prima alegere. Si intr-un caz si in celalalt, in final, consumul cronic de alcool va contribui la aparitia, mentinerea sau agravarea unei depresii. De obicei, severa.

Ce inseamna consum cronic excesiv de alcool? Inseamna consum zilnic sau aproape zilnic al unor cntitati care depasesc capacitatea normala a ficatului de a metaboliza alcoolul.

Pentru barbati: mai mult de 7 l de bere / 2l de vin / 400 ml bauturi tari (vodca, tuica, rom, coniac s.a.) pe saptamana. Pe zi, consum normal ar insemna mai putin de doua beri de jumatate, sau doua pahare de vin sau 50 ml de vodca.

Pentru femei: mai mult de 4 l de bere / 1l de vin / 200 ml bauturi tari (vodca, tuica, rom, coniac s.a.) pe saptamana. Pe zi, consum normal ar insemna mai putin de doua beri de 0,33 l , sau un pahar de vin sau 30 ml vodca. Am considerat berea la o tarie alcoolica de 5%, vinul la 10%, iar vodca la 40%.

(Femeile au mai putina alcool-dehidrogenaza, ceea ce face ca efectele toxice ale alcoolului sa apara la doze mai mici.)

Exista prejudecati puternice in legatura cu antidepresivele. In schimb, alcoolul e tratat cu infinit mai multa indulgenta.

Multi parinti sunt bantuiti de frici in legatura cu consumul de droguri in scoli, iar intre timp alcoolul face ravagii in randul tinerilor.

Sunt persoane care cântaresc la nesfarsit posibilele adverse ale unor medicamente, dar nu considera ca o problema faptul ca au ajuns sa bea 200 ml de vodca pe zi. Expunandu-se la riscuri mult mai mari. Alcoolul in exces dauneaza ficatului, pancreasului, creierului. Alcoolul in exces este un factor de prim ordin in sinucideri si accidente. Alcoolul dauneaza grav vietii sexuale. Alcoolul ucide. Mai mult decat oricare alt drog, licit sau ilicit.

6 réflexions sur “Este alcoolul un antidepresiv?

  1. Eu stiu – linia de mijloc .
    Ce , cum , cand , ar fi bine sa le spuna parintii copiilor lor , despre ce trebuie sa stie in legatura cu utilizarea alcoolului ?

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s