Există depresii fără tristeţe?

Da. Multe.

  • Multe persoane care suferă de depresie vin la doctor pentru « probleme de memorie ». De fapt, la o privire mai atenta se constata tulburari de atentie si de motivatie, izvorate, la randul lor, din scaderea interesului si a placerii.
  • Se intamplă frecvent ca oboseala sa fie simptomul principal. Sindromul de oboseala cronica e una dintre variantele de « depresie fara tristete »; de fapt oboseala persistenta, care nu se amelioreaza dupa somn si care se asociaza adesea si cu dureri multiple face ca dispozitia depresiva sa nu fie remarcata (ca sa nu mai vorbim de faptul ca atunci cand e remarcata e catalogata ca o reactie « normala » in situatia data.
  • Am mai vorbit despre depresia asociata unei migrene. E posibil ca multe episoade depresive sa fie trecute cu vederea fiind catalogate ca o agravare a migrenei.
  • De multe ori durerile cronice genereaza depresie, in mod explicabil. Dar depresia nu e « doar » un fenomen colateral « o reactie la boala fizica », ci va actiona si ca o conditie agravanta a durerii. In orice sindrom dureros cronic trebuie evaluate si tulburarile de dispozitie.
  • Este cunoscuta asocierea stransa a depresiei cu unele boli fizice, de exemplu cu cardiopatiile ischemice. In bolile cardiovasculare, o depresie netratata este un factor de risc mai mare decat colesterolul crescut (de altfel, cresterea colesterolului se datoreaza in cea mai mare parte nivelului crescut de stress)
  • Problemele sexuale (libido scazut, tulburari de dinamica sexuala, absenta orgasmului) sunt si ele masti frecvente ale depresiei.

Dispozitia depresiva (acea tristete persistenta si nemodificabila prin stimuli placuti) este raportata spontan doar de 40% dintre cei care indeplinesc criteriile de diagnostic pentru depresie. Asadar, 60%  sunt « depresii fara tristete »: oboseli, dureri, neplaceri. Care seamana cu variantele lor « obisnuite » tot atat de putin cat seamana dispozitia depresiva cu tristetea (fie ea si profunda).

2 réflexions sur “Există depresii fără tristeţe?

  1. Acum 4 ani am suferit o depresie, cel putin asa credeam eu. Am divortat si am avut senzatia ca toata lumea mi s-a clatinat si urmeaza sa se destrame. Parca mergeam din rau in mai rau in fiecare zi. Am tinut-o asa pana acum un an cand la recomandarea unei prietene am fost la o serie de sedinte de coaching cu Anne de la Centrul Armonia (prietena mea saraca imi tot spunea de luni de zile…) In timpul sedintelor, ce pot sa spun M_AM DESCOPERIT. Am reinvatat cine sunt, ce sunt si cat de frumoasa sunt, am invatat cum sa fac fata diverselor situatii si cum sa ma privesc. Evident ca nu era depresie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar uitasem cine sunt. Sunt mandra de mine pentru pasul facut. De multe ori depresia o confundam cu gandirea negativa, o imagine despre noi dezastruoasa, etc…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s