Imnuri, marsuri si balade


Am citit si va recomand sa cititi (in Dilema Veche) articolul domnului Plesu intitulat Psihologia imnului national.

Fiind eu interesat de imnuri, avand si o colectie mica dedicata acestui subiect, am observat ca pot fi impartite in 5 categorii: imnuri (stricto sensu), ode, balade, idile si marsuri. Al nostru este, asa cum inspirat formuleaza domnul Plesu, « un mars al dezastrului », o expresie a disperarii. E un mars contra, nu pentru. Ca un contraexemplu, un mars care glorifica natiunea este A Portuguesa (interesant e ca in acest cantec dusmanii nici macar nu apar – ultimul vers vorbeste doar de … barcile lor). Trebuie sa  recunoastem ca nu e usor sa gasesti cuvintele si tonul potrivite pentru a-i reprezenta pe toti cetatenii unui stat; spaniolii nu gasesc de ani de zile cuvinte pentru Marsul Regal. Alteori cuvintele n-au nici o vina, doar ca istoria le-a jucat farse urate. E cazul celebrului Das Lied der Deutschen, devenit imn oficial al Germaniei; nu se mai canta oficial decat strofa a treia, primele doua cazand la examenul (hiper)corectitudinii politice.

Un moment interesant a fost intonarea imnurilor la  finala Campionatului Mondial de Fotbal din 2010 (Olanda – Spania) . A fost mai intai imnul Olandei; strofa cantata de jucatorii olandezi si de sustinatorii lor pe stadionul din Johannesburg se incheie cu cuvintele « Pe regele Spaniei  l-am onorat intotdeauna »; a urmat, fara cuvinte, asa cum v-am spus deja, imnul  Spaniei (cu multi jucatori catalani in echipa). Ce este aceasta « ciudatenie » – a onora pe regele altei tari in propriul imn national ? Imnul olandez e o balada care istoriseste, la persoana intai, luptele lui Wilhelm, Print de Orania, in apararea protestantilor persecutati de Ducele de Alba. Tema centrala este conflictul dintre loialitatea fata de rege si imparat (Wilhelm a fost vreme indelungata sfetnicul de incredere al imparatului Carol Quintul) si loialitatea fata de Dumnezeul sau , poporul sau si propria constiinta. Wilhelm se considera in legitima aparare si, cu regret, ia armele impotriva suveranului sau; dar nu va lua niciodata titlul de rege, si nici urmasii sai nu o vor face, nici dupa ce au invins Spania, nici dupa ce au invins Anglia, Olanda devenind pentru un secol regina marilor. Printii din familia de Orania vor pastra (pana in secolul al XIX-lea) doar titlul de Staathouder (« Majordom al Statului, « Servitor al Statului »).

Ar fi interesant daca marti, 25 octombrie, cand regele nostru implineste 90 de ani, se vor gasi cateva voci care sa intoneze Imnul Regal .

 

Une réflexion sur “Imnuri, marsuri si balade

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s