Dictionar de specii in pericol


Daca va asteptati la ursi polari, tigri siberieni sau ursi panda, va reamintesc: nu ne vizitam (nici macar la zoo, ca nu mai e voie), nu fac parte din viata mea, nu fac parte din viata lor.

As vrea sa va captez bunavointa pentru unele unele forme de viata mentala care s-ar putea stinge cu mult inaintea ursilor polari (asta si pentru ca topirea banchizei arctice nu pare sa-i ingrijoreze la fel de mult ca pe noi).

Deocamdata o sa deschid o lista alfabetica a speciilor mentale pe care eu le consider periclitate de conectarea rapida, de mâncatul pe fuga si, in general, de viata pe repede-inainte.

Iata speciile pe care as incerca sa le cultiv in gradina (poate ca semintele lor se vor raspândi din nou):

Admiratia; Amabilitatea; Ascultatul; Blândetea; Convivialitatea; Curajul; Demnitatea; Devotamentul;  Diletantismul; Eleganta; Empatia;  Fidelitatea; Frumusetea; Generozitatea; Hotarârea; Interesul; Jovialitatea; Libertatea; Loialitatea; Moderatia; Neutralitatea; Onoarea; Ospitalitatea; Prietenia; Recunostinta; Reflectia; Relaxarea; Responsabilitatea; Solidaritatea; Stilul; Şoapta; Teama; Tenacitatea; Ţelul; Uimirea; Visarea.

Taiati. Adaugati. Comentati.

29 réflexions sur “Dictionar de specii in pericol

 1. Excelent articolul si foarte inspirat dictionarul! Felicitari!
  Propunerile mele: ascultatul, demnitatea. perseverenta, relaxarea. respectul. Si o intrebare: de ce se regaseste teama in lista? La ce v-ati gandit adaugand-o? Multumesc.

  1. Teama tinde sa fie inghitita de anxietate, zic eu (dar o fi numai o deformare profesionala). Teama e mama curajului. Pentru ca a fi curajos implica a fi constient de pericol. Pericol real, concret, si bine definit in mintea mea. Anxietatea apare atunci cand se face bucati credinta ca totul trebuie sa fie sub controlul tau. Traiesti cu obligatia de a nu iti fi teama. Asa ca nu stii nici ce e curajul. Si nu vrei sa stii ca viata inseamna asumare de riscuri. Invatam prin incercare si eroare.

   1. Pentru perseverenta : Viata in fuga sau fuga in viata, cum vrem sa ii spunem, genereaza stabilirea de obiective pe care le urmarim o scurta vreme si apoi le abandonam. In goana aceasta nebuna, lasam in urma cimitire intregi de teluri tradate din lipsa de timp, de rabdare, de concentrare, din comoditate si din delasare.
    Pentru respect: O societate sanatoasa sustine egalitatea adevarata, netrucata. Respectul fata de tine si fata de celalalt imi pare a fi conditia primordiala pentru existenta acestei egalitati.
    Pentru noblete: Nu trebuie sa ai radacini nobile ca sa ai caracter nobil, noblete sufleteasca, noblete mentala. Uneori, in cazul celor nascuti in familii de vita nobila, lipsa bataturilor in palme este singurul semn de noblete…Si da, cred ca aveti dreptate spunand ca nobletea insumeaza mai multe specii mentale: eleganta, frumusete, puritate, onoare, curaj, virtute.

   2. Voiam argumente ca perseverenta si respectul sunt specii periclitate in ziua de azi; cel putin pentru perseverenta am dubii diverse.

  1. Mai am nevoie de lamuriri in ceea ce priveste nobletea. Mie mise pare ca e legat de o anumita lume cavalereasca, apusa deja de mai bine de 500 de ani. Cuvantul si-a trait decadenta sub Regele-Soare si a fost resuscitat, cu sensuri cetoase, in epoca romantismului. Ar putea fi cred, un gen care sa cuprinda mai multe specii; oricum mi se pare discutabil, pentru ca nobletea, in sens originar, este indisolubil legata de nastere, iar eu cred ca mintea este facuta, nu nascuta.

 2. Aha! Cum ma stiu perseverenta, mai incerc o data. 🙂
  Perseverenta: amenintata sa dispara pentru ca ne-am obisnuit sa o luam pe calea comoda, pentru ca nu mai suntem motivati, suntem deceptionati, confuzi, blazati. Asadar, nu mai reusim sa ne adunam laolata dorinta si vointa. Poporul acesta este inert in momentul de fata, asa vad eu din spatele ochelarilor. Si se ia inertia asta de la intreg la parte.
  Respectul: Societatea actuala promoveaza non valoarea. Vedem asta zilnic la toate nivelurile si atunci, ca mecanism de adaptare, mergem dupa turma, turma care nu mai da doi bani pe respectul fata de educatie, munca, valoare, principii, trecut, valori morale si se concentreaza pe capatuiala cu orice pret.
  De noblete vad ca nu ati zis nimic, cred ca si de argumentul acela sunteti nemultumit. 🙂 Incep si eu sa am dubii in legatura cu e, asa ca nu mai lansez alta argumentatie in favoarea lui.
  Oooooof, ca tare mai sunteti greu de convins! Vreau in lista! Sa imi spuneti daca iar am dat-o in perete cu explicatiile de mai sus ca sa mai incerc o data! 🙂

  1. Sunteti deja in lista cu amabilitate, curaj, onoare, ascultat, demnitate,recunostinta, relaxare. De noblete n-am zis pentru ca ati dat o definitie a ei ca gen care cuprinde mai multe specii pentru care mi-am luat un timp de reflectie, dar ideea e eleganta.

  2. Blazarea e opusul mirarii, confuzia e opusul claritatii, deceptia e din alta liga. Nu ati punctat la respect(cel putin nu pe tabela din capul meu). Si da , fiindca sunteti perseverenta, ajungem si la perseverenta. Am vazut din ce in ce mai multi oameni perseverand in planuri care ii duc de fiecare data in acelasi impas; pur si simplu pentru ca li se pare ca razgandirea e pentru oameni slabi. Errare humanum est, perseverare…

 3. Cu siguranta insa, ati vazut si destui oameni care fac diferenta dintre succes si esec prin perseverenta. Eu am exclus din start partea proasta a problemei, admit, respectiv situatia celor care nu reusesc singuri sa stabilieasca cat de viabil sau neviabil le este proiectul si cu atat mai putin in stare sa renunte la el in cazul in care realitatea le dovedeste ca nu e sustenabil. Asa ca va apreciez punctul de vedere pentru ca mi-a oferit si o alta persepectiva asupra problemei. Pe de alta parte, ati pus pe lista dumneavoastra « telul », ori fara perseverenta…
  La capitolul respect, chiar sunt surprinsa ca nu il considerati pe cale de disparitie. Mie imi este suficienta o iesire in oras ca sa realizez ca nu mai e cale lunga pana la extinctia lui. Sau o vizita intr-o scoala. Sau o aventurare in trafic. Sau privitul la o dezbatere televizata. Sau tabloul unor copii in preajma praintilor lor. Sau mersul cu un mijloc de transport in comun. De altfel, eu cred multe ca dintre speciile din dictionarul propus de dumneavoastra au la baza respectul.
  Dar, fiecare cu tabela lui… 🙂
  Multumesc pentru schimbul de pareri. Fructuos. Pentru mine, cel putin…
  Valentina, ai votul meu pentru empatie!

   1. Cat despre respect, nu stiu daca specia care ma intereseaza a fost vreodata prea raspandita. Adica respectul reciproc, nu doar cel de jos in sus.

  1. Depinde de unde privim. Sunt zone largi in care refuzul conventiilor a dus la raspandirea unui anumit fel de sinceritate. Relativismul moral favorizeaza un alt fel de sinceritate. Pe ansamblu, nu mi se pare ca oamenii sunt mai inclinati sa minta. Dar poate ca nu mai au atata grija sa stearga urmele, pentru ca societatea e mai toleranta cu minciuna. Dar, intr-un mod paradoxal, e mai toleranta si cu sinceritatea.

 4. Si iata-ma-s din nou, cu forte proaspete! 🙂 V-am dat un mic ragaz sa va trageti sufletul. 🙂
  Asadar, noile mele propuneri: buna crestere, cinstea, galanteria, romantismul, responsabilitatea, solidaritatea. Ceva imi spune ca or sa va placa! Daca nu va convin, ma astern pe scris argumentari!
  Glumesc…Ma opresc aici.

  1. Buna crestere e o notiune vaga, galanteria are unele conotatii sexiste, asa ca intretin cu ea cam aceleasi relatii pe care le am cu ursii polari (oricum, mai bune decat cele cu tigrii siberieni). Romantismul are multiple sensuri, iar in sensul sau tare (curentul romantic, inclusiv variantele populare) extinctia s-a petrecut deja. Raman cinstea, solidaritatea si responsabilitatea; am totusi impresia ca exista inca destule locuri pe lume unde cinstea are numeroase gazde umane. Voi marca deci responsabilitatea si solidaritatea.

 5. E foarte logica enumerarea in ordine alfabetica,dar nu inseamna ca una ar fi mai putin importanta in raport cu celelalte.

 6. As avea si eu cateva specii pe care le-am cultivat toata viata si am incercat sa arunc samanta lor in mintea si inima celor pe care i-am avut in grija o perioada de timp.
  Sinceritatea,Cinstea,Devotamentul,Demnitatea, Fidelitatea,Recunostinta,Persseverenta,Pritenia,
  Iubirea de frati ;ar mai fi multe dar ma opresc

  1. Smerenia imi pare o specie rara in toate timpurile. Specie rara, dar robusta, cu exemplare in stare sa trezeasca macar admiratie, daca nu si emulatie. Putini reusesc sa o adopte ca norma, multi o respecta ca exceptie.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s