Nişte diletanţi


Lev Tolstoi  –  conte prin nastere, ofiter timp de 3 ani (in vremea Razboiului Crimeii), apoi diletant in literatura. Ar fi putut sa fie primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatura, in 1901. Tolstoi  a refuzat. Motivul? Nu dorea sa primeasca suma de bani asociata premiului.

Charles Darwin – licentiat in teologie, imbarcat ca botanist amator  pe HMS Beagle; publica Originea speciilor dupa 20 de ani de pregatire (a avut noroc sa se nasca inainte de a exista dictonul „publish or perish” – „publica sau dispari”).

Albert  Einstein – expert tehnic  in cadrul Oficiului Federal [elvetian] de Patente intre 1902 si 1909. In 1905 publica un  articol intitulat Inertia  unui  corp  depinde  de  continutul  său de energie ? Raspunsul sau a fost  E=mc2.  Raspuns de diletant ; fizician profesionist va fi doar incepand cu anul 1909.

***

Sir Arthur Conan Doyle – a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh. Și-a luat doctoratul în 1885. Ducea lipsă de pacienți și își umplea timpul dintre două consultații scriind povestiri. (Primit de la Valentina Popescu)

Despre virtutile diletantismului puteti citi aici. 

6 réflexions sur “Nişte diletanţi

 1. Sir Arthur Conan Doyle : a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh. Și-a luat doctoratul în 1885. Ducea lipsă de pacienți și își umplea timpul dintre două consultații scriind povestiri.

  William Somerset Maugham-medic. A abandonat medicina dupa succesul primelor romane. A scris totul de mana, avand obiceiul, mai tarziu, sa scrie cate patru ore in fiecare dimineata.

  Anton Pavlovici Cehov-absolvent al Facultății de Medicina din Moscova. A practicat medicina avand chiar reputatia de a-i ajuta pe cei saraci.

  Isaac Asimov-A absolvit Universitatea Columbia și a susținut un doctorat în chimie. A petrecut trei ani din Al doilea război mondial lucrând la Stația de experimente aero-navale al Arsenalului Marinei din Philadelphia.

  1. Pentru Maugham si Asimov exista un numitor comun – ambii renunta la profesia in care erau licentiati in momentul in care castiga suficient din scris. Se poate spune ca, din acel moment devin profesionisti ai scrisului.
   Cu Cehov e ceva mai complicat. El chiar a avut doua profesii, traind din amandoua. A avut nevoie de amandoua pentru a-si intretine familia. Oricum, il iubesc pe Cehov, in ambele ipostaze: de medic si de scriitor.
   Sir Arthur Conan Doyle e o perfecta ilustrare a conceptului originar de diletant, asa ca o sa va cer permisiunea sa il adaug la lista.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s