Graba de a muri


« Toute forme de hâte, même vers le bien, traduit quelque dérangement mental. » (Emil Cioran – De l’inconvénient d’être né, 1973)

(« Orice forma de graba, chiar spre bine, traduce o tulburare mentala »)

6 réflexions sur “Graba de a muri

  1. Nu. Era doar un cuvant de evocare a lui Cioran, care a murit intr-un 20 iunie din mileniul trecut, Mi s-a parut senzationala si intraductibila formularea acestui adevar mistic. Fiecare cuvant e la locul lui. « Toate formele de graba » – in graba cotidiana, v-ati gandit vreodata ca exista un numar nedefinit de specii de graba? Eu nu, pana acum; dar acum parca vad in fata ochilor o padure luxurianta de forme divers colorate (si atragatoare!) de graba. « chiar spre bine » – imi si inchipui « binele » pe care nu-l lasam sa se coaca, din graba, si-l culegem mereu verde; il scuipam apoi din gura strrebesita de acrime. « quelque derangement mental » – e fabuloasa aceasta imbinare a sigurantei existentei unui « deranjament » cu imprecizia lui « quelque » (« vreo » in romana, « some » in engleza, dar si unul si altul ar da ca nuca in perete intr-o traducere literala a acestei bijuterii de limba franceza (limba franceza fiind singura patrie reala a lui Cioran, dupa propria sa definitie a patriei)

  2. Prin prisma acestui citat, bag seamă că sunt profund tulburată. Scapă oare cineva netulburat în evul vitezei?

  3. Oare exista , precum pacatul lacomiei-de exemplu , pacatul grabei ?
    Ar fi interesant de sapat mai adanc asupra acestui subiect . Mai exista timp sau nu ?

  4. Timpul este o noțiune inventată de om, ca să explice mișcarea și să-și înțeleagă existența. Timpul nu există. Avem iluzia existenței lui, a curgerii lui și atunci ne grăbim, ca să facem cât mai multe, ca să ne dovedim că trăim.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s