Buzduganul lui Ceausescu


Coat_of_arms_of_Romania.svgbfIarasi vorbim despre acest vultur chel. Cei care l-au desenat spun ca tine in gheare sabia lui Stefan cel Mare si buzduganul lui Mihai Viteazul.

Numai cei care pun in cartile de istorie poze din filmele lui Sergiu Nicolaescu pot crede ca obiectul din asa-zisa stema a României este un buzdugan. (Iar daca s-ar uita cu atentie la statuia domnitorului de la Universitate, ar observa ca este reprezentat cu o secure, nu cu un buzdugan.)Ceausescu_receiving_the_presidential_sceptre_1974

Vulturul încoronat al României Mari tinea in stanga un sceptru regal. Intr-o prima varianta de stema, propusa in 1990, vulturul purta Coroana de Otel si tinea in gheara stângă buzduganul ceremonial al Regelui Ferdinand la încoronarea de la Alba-Iulia.

Coroana a căzut, iar buzduganul a capatat o forma hibrida – a pastrat spiralele mânerului, dar capul aminteste mai degraba de sceptrul primit de Nicolae Ceausescu  in ziua in care a fost « ales » presedinte al RSR, pe 28 martie 1974.

La 28 martie 1923, intr-un alt timp si intr-o alta tara, Regele Ferdinand promulga Constitutia. Daca vreti sa vedeti cat de « invechita » este, comparati articolul 25 din Constitutia din 1923, cu articolul 30 din Constitutia asa-zisei republici de azi. Ambele se refera la libertatea de exprimare.

5 réflexions sur “Buzduganul lui Ceausescu

  1. « Coroana a căzut, iar buzduganul a capatat o forma hibrida [….] » -> Gata, am înţeles. Da, obiectul din noua stemă seamănă cu un sceptru, deşi – iniţial – era un buzdugan. Nu citisem atent până la capăt.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s