1 mai sau piratarea primaverii


1maiIn 1889, la primul congres  al Internationalei a II-a (Socialista), ziua de 1 Mai a fost declarata ca zi de solidaritate a clasei muncitoare.

Motivul oficial al alegerii l-a constituit comemorarea victimelor represiunii miscarilor muncitoresti de la Chicago, din 1 mai 1886.

De fapt, ziua de 1 mai era o veche sarbatoare precrestina a primaverii. Biserica a incercat (cu succes limitat) sa-i dea un caracter crestin. In Vest, Sfanta Walburga a devenit patroana zilei de 1 mai, in Est, Sf. Prooroc Ieremia a dat numele sau sarbatorii de Arminden (Ieremii den in slava).

Ce putea fi mai potrivit pentru o miscare pana atunci destul de obscura decat piratarea unei sarbatori atat de populare?

Pentru noi, românii, exista o alta zi de mai incarcata de semnificatii istorice: 10 Mai. Sarbatoarea primaverii românesti. A primaverii singurei Românii adevarate: Regatul României.

Pe blogul Regatul Romaniei (http://carolinafedra.wordpress.com) puteti gasi mai multe articole dedicate Sarbatorii României Adevarate.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s