Un sfânt Nikolai al poeziei ruse


Nici soapta-n miez de noapte-ndepartata,

Nici cântul tandru-al mamei stand de veghe

Nimic  nu intelegem vreodata

Din tot ce-i capital a intelege.

Si, simbol al puterii mari de sus,

Ca  legamant in veci blagoslovit

Tu, dintre toti, poete, ai fost pus

Sa ai darul vorbirii-mpleticit.

(Nikolai GumiliovPoem in opt versuri)

5 réflexions sur “Un sfânt Nikolai al poeziei ruse

  1. Nikolai Gumiliov a murit intr-un loc si la o data necunoscute, dupa ce fusese condamnat, pe 24 august 1921, intr-un proces cu sentinta dinainte cunoscuta, la trei saptamani de la arestarea sa pentru motive inventate de CEKA (viitorul NKVD, viitorul KGB). Au fost condamnati la moarte in acelasi proces 61 (saizeci si unu) de intelectuali si artisti rusi.

  2. Nikolai Gumiliov a fost foarte putin tradus in limba romana. Leo Butnaru i-a tradus cateva poezii intr-o antologie a avangardei ruse (majoritatea autorilor trecand prin sau sfarsind in Gulag) si o piesa de teatru – Vanatoarea de rinoceri- intr-o culegere de dramaturgie.

  3. Am tradus Poemul in opt versuri folosind o versiune franceza. Scuzati stangaciile. Am dat linkul catre situl oficial unde exista si versiunea rusa. Gumiliov are versuri frumoase si profunde care merita mai mult decat o traducere la mana a doua.

  4. Nikolai Gumiliov a murit si pentru convingerile lui monarhiste. Astazi, de Sf. Nicolae, la Biserica Rusa din Bucuresti au fost pomeniti si sfintii martiri ai Bisericii Ortodoxe Ruse Nikolai, ultimul tar al Rusiei, Alexandra, tarina, marile ducese Olga, Maria, Tatiana si Anastasia si tareviciul Alexei.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s