Vă dau un leu pentru regele meu…


http://carolinafedra.files.wordpress.com/2013/12/320de-roma2b2005.jpg?w=517&h=376… sau preferaţi un preşedinte la doi lei?

2 lei: atât plăteşte anual fiecare cetăţean al României pentru circul numit preşedinte al republicii. Casa Regală ar avea nevoie de mai puţin de 1 leu pe an pentru a funcţiona onorabil.

Si astea sunt doar costurile oficiale. In ultimii 24 de ani preşedinţia a produs daune economice, politice si morale greu de estimat, dar care sunt, foarte probabil, de ordinul zecilor de miliarde de lei. Timp în care Familia Regală (fără a domni, fără a avea la dispoziţie instituţii, ci doar bunul ei nume) a adus ţării beneficii morale si materiale considerabile (numai donatiile din străinatate pentru Fundaţia Principesa Margareta sunt de ordinul sutelor de milioane de lei noi).

N-aş fi adus vorba de bani dacă « republicanii », în lipsă de argumente, nu ar continua să propage minciuna despre luxul de a avea un rege. De fapt, ei ne propun să cumpărăm, la un preţ piperat, funia si săpunul (etichetate pretenţios « Preşedinte ») şi să achităm şi cheltuielile de înmormântare ale României strangulate.

Dacă totuşi credeti că banii ar fi o problemă, vă invit şi aici (Lux republican), aici (Cât costa o monarhie) si aici.

In alta ordine de idei, nu văd mulţimile entuziaste care să sărbătorească Ziua Republicii! Cum? Nu e nimic de sărbătorit? În 30 decembrie 1947 a fost proclamată ilegal republica? Atunci, de ce nu s-a revenit la legalitate si legitimitate? A, ziceti ca monarhia e depăşită…

Am o altă părere – eu cred (si pot aduce argumente) ca monarhia constitutională e cel mai nou sistem politic (argumente – aici), iar pe termen lung are mai putine riscuri decât republica. De altfel, dintre sutele de republici încercate în ultimele două secole, doar 12 au asigurat mai mult de 60 de ani de pace civilă (pentru detalii puteti vedea O duzină de republici)

Ziua Republicii ar trebui sa fie un bun prilej să găsesc, dacă nu pe stradă, măcar pe net, nişte republicani care să-mi explice avantajele republicii. Eu despre avantajele monarhiei constitutionale am scris aici.

Poate mă lămuresc de ce ar fi nepotrivit să dau un leu pentru regele meu în loc de 2 lei pentru preşedintele nu-ştiu-cui. Stie cineva cui foloseşte preşedintele României? Sau cine susţine această republică pe care nu o sărbătoreşte nimeni de ziua ei?

7 réflexions sur “Vă dau un leu pentru regele meu…

 1. Am citit articolul si am vazut multa siguranta in frazele care schitau discutia republica vs monarhie.
  Apoi am fugit repede la « despre mine » si m-am mirat cand am vazut ca nu aveti studii politice.

 2. Fără pasiuni; monarhie vs republică trebuie să se tranşeze în educaţia poporului care după 70 de ani de minciună nu ştie ce înseamnă un monarh. Plebea în majoritate crede că MS Regele va fi ales prin vot. Păcat că am avut parte de conducători nedemni după ’89, care au urmărit interese personale şi partinice.

  1. 1. Cine sa se ocupe de “educatia poporului”?
   2. MS Regele a spus in repetate randuri ca poporul trebuie sa-si spuna cuvantul.
   3. N-am inteles ce inseamna “fara pasiuni”.
   4. “Plebea” este o notiune caracteristica republicii romane (si nu avea drept de vot, ci drept de veto (!), prin intermediul tribunilor); banuiesc ca folositi termenul in sensul peiorativ actual; regele nu este votat, e adevarat, dar este rege prin mila lui Dumnezeu si vointa nationala.
   5. Vom avea parte in continuare de conducatori nedemni daca vom continua sa sustinem ideea lansata de ei, ca o cinica diversiune, cum ca mai intai ar trebui sa ne ocupam de “schimbarea mentalitatilor” si abia apoi sa ne punem problema schimbarii formei de stat.

 3. 1. Cine sa se ocupe de « educatia poporului »?
  2. MS Regele a spus in repetate randuri ca poporul trebuie sa-si spuna cuvantul.
  3. N-am inteles ce inseamna « fara pasiuni ».
  4. « Plebea » este o notiune caracteristica republicii romane (si nu avea drept de vot, ci drept de veto (!), prin intermediul tribunilor); banuiesc ca folositi termenul in sensul peiorativ actual; regele nu este votat, e adevarat, dar este rege prin mila lui Dumnezeu si vointa nationala.
  5. Vom avea parte in continuare de conducatori nedemni daca vom continua sa sustinem ideea lansata de ei, ca o cinica diversiune, cum ca mai intai ar trebui sa ne ocupam de « schimbarea mentalitatilor » si abia apoi sa ne punem problema schimbarii formei de stat.

 4. Eliminand complet tema banilor (care mi se pare mai mult decat cel mai josnic agument pentru a prefera sau nu o monarhie) si care mi se pare ridicol am scris aici,cateva motiv pt care vreau continuarea OFICIALA a Monarhiei si ARESTAREA TUTUROR POLITICIENILOR DE PANA ACUM.

  Pentru ca (in ordine aleatorie) :
  -Regele,si anume Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei e unul de al nostru,care lucreaza pentru noi si iubeste aceasta tara si popor,mai mult decat el insusi.Este de asemenea unsul lui Dumnezeu si extinderea LUI pe pamant,astfel formulele de adresare si etica (respectul,plecaciunile etc) faceti-le ca si cum a-ti facea pt Dumnezeu.
  Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei e o binecuvantare data tarii de catre Dumnezeu,la momentul cel mai potrivit si a fost este si va fi Parintele Tarii protejand-o,iubind-o si dezvoltand-o la fel cum face orice parinte cu propriul copil.
  – Monarhia este,a fost si va fi intotdeauna forma de guvernamant a acestei superbe tari sub care sa mentinut,aparat si dezvoltat super.
  – Monarhia este cel mai democratic sistem de guvernamant
  – In Monarhie, COROANA simbolizeaza si are grija de independenta,suveranitatea si integritatea tari.
  – Monarhia si monarhul e un motiv de mandrie – Monarhul este un arbitru independent care are grija ca polticienii (ministri,primul ministru etc si justitia ) sa-si faca treaba onorabil,patriotic,legal si constitutional (vrei sa ajungem la asta http://tinyurl.com/os7h7u5 ? )
  – Monarhia reda comunitatii internationale si nationale garantia justitiei (prin insusi readucerea la conducerea statului pe Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei indreptam greseala istorica a tarii si astfel demonstram ca pretuim justitia si dreptatea).
  – Monarhia si Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei readuce in tara,mintea si sufletul oamenilor etica,moralitatea,patriotismul ,credinta,onestitatea,intelepciunea,eleganta,modestia,cumpatarea ,bunastarea si nu in ultimul rand viitorul tarii
  – Monarhul este cel care uneste oamenii,promoveaza intelegerea si dragostea intre Romani (sau altii,in functie de tara in cauza)
  – Monarhul sustine si are grija de istoria si cultura tarii (observa mutilarea cladirii operei nationale romane de catre bolsevici : inainte http://www.ort.ro/sites/default/files/untitled6.png si dupa http://www.infoo.ro/img/event/size_original/opera-timisoara-MN284859II.jpg )
  – Monarhul intotdeauna lucreaza pentru concetatenii sai
  – Monarhul se implica direct in rezolvarea problemele cetatenilor direct (prin asociatii,fonduri etc) si indirect (prin crearea « fundalului » ca oamenii sa se poata ajuta intre ei si cei saraci sa se mai emancipeze »
  – Monarhul are grija de bogatiile si frumusetiile tarii (anumite suprafete de teren de paduri din proprietatea tarii si a casei regale),de protejarea naturii si a parcurilor naturale
  – Monarhul contribuie la bunastarea tarii (profitul de pe terenul agricol detinut de Majestatea Sa, Regele Mihai I al Romaniei /Casa Regală a României merge la stat si nu numai asigura acoperirea micilor cheltueli ci mai si merge la stat) – Monarhul este un exemplu familiar (de familie)
  De ce Monarhia ? Pentru ca intotdeuna (in cei cel putin 2100 ani de existenta,de la Regatul Dac si pana azi) a dus tara acolo unde merita.Pentru ca Monarhia (dupa cum zice SI acest AMERICAN) e buna pentru suflet https://www.youtube.com/watch?v=gw6KVD91WLE si nu numai.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s