Pădurarii sunt buni şi vânătorii sunt răi?


Am avut azi o conversaţie interesantă cu un vânător.

Spre sfârşit, mi-a spus că el crede că vânătoarea va dispărea din Europa în următorii 20 de ani.

Care e părerea domniilor voastre despre vânătoare?

(sursa foto – http://vanatoare.info/diverse/etica-si-morala-vanatorii/)

Iată câteva dileme:

 • A împuşca un iepure e mai rău decât a tăia un brad?
 • E mai moral să creşti pui pentru carne decât să vânezi fazani?
 • Agricultura (din care obţinem acum caloriile pe care strămoşii noştri le obţineau din vânătoare) nu cumva omoară mult mai multe exemplare şi specii decât vânătoarea?
 • Am ajuns la relaţii interumane atât de bune încât mai avem de rezolvat doar « reeducarea » vânătorilor?

 

12 réflexions sur “Pădurarii sunt buni şi vânătorii sunt răi?

 1. E prea „upper middle class” pentru noi. (Adică pentru mine.) Mă duce cu gândul la Ceaușescu, aristocrații de altă dată și nouveaux riches d’aujourd’hui. Așa că părerea mea, de ex, nu contează, e ca și cum mi s-ar cere părerea despre vilele din Provence sau mașinile de epocă.

  1. Adevarul e ca Bambi era cerb, si un numar de masculi din aceasta specie ar trebui sa fie mancati de lupi. Cum noi am impuscat lupii pentru ca ne mancau oile, acum trebuie sa facem si treaba lupilor

 2. Nici pe Mos Martin nu l-as putea vedea mort….oricat de fioros ar fi.Lasati animalele sa traiasca, nu le mai ucideti de dragul distractiei. Aici e vorba de viata unui semen, chiar daca sunt animale!

 3. Daca vanatorii sunt rai ? Sunt un rau necesar .
  Nu sunt de acord cu vanatoarea lui Tiriac de la Balc…Vanatoarea trebuie sa existe si vanatorii la fel . Problema este la limite .Si am ajuns , din nou – pentru a cata oara – la ,, masura ,, si la nuante …

 4. Eu sper ca vanatoarea sa dispara si nu pentru ca nu vor mai fi animale de vanat, ci pentru ca omul va constientiza ca nu mai este nevoit s-o faca si ca nici nu trebuie sa ia viata acestora doar pentru distractie si trofee.

   1. Nu m-am gandit la sadism. Inteleg nevoia vanatorii atunci cand este (era) practicata pentru a hrani o familie, a supravietui sau cand o anumita populatie de animale se inmulteste excestv si doar asa poate fi controlata. Partide de vanatoare marca Tiriac, in schimb mi se par inumane si lipsite de sens, facute doar pentru fala si distractie.

 5. Sadici suntem cu toții, mai mult sau mai puțin, pădurarul poate fi bun cu Bambi, și rău cu semenii lui. Vânătorul, invers. Și în spatele nevoii de iubire se află un sadism introvertit. Un masochist poate deveni un sadic, tot așa cum un pădurar bun poate deveni un vânător rău, în funcție de circumstanțele vieții. Cred că există și oameni care inconștient și-au refulat sadismul, aceștia sunt oamenii buni, și alții care conștient și l-au înțeles, l-au acceptat și l-au îmblânzit, aceștia pot deveni buni . Pădurarul cel ”bun” a ales poate să nu îl împuște pe Bambi, dar dacă a ales și să nu sufere el însuși vreodată și de acest pădurar trebuie să ne ferim, mai mult decât de vânător. Pentru că Acest pădurar e mai sadic decât vânătorul.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s