11 nume pentru 10 Mai


  1. E Ziua Independeţei – la 10 Mai 1877, Domnitorul Carol I proclama independenţa României  faţă de Imperiul Otoman .
  2. E Ziua Încoronarii României – la 10 Mai 1881 Carol I devine suveran  al Regatului României, recunoscut ca atare pe plan internaţional.
  3. E Ziua Concordiei Naţionale, în care s-a îndeplinit dorinţa unanimă a Divanurilor ad-hoc de la 1857 – principe străin pentru a înceta disputele pentru tron între marile familii autohtone.
  4. E Ziua României Constituţionale – la 10 Mai 1866 Carol I a fost proclamat domn de catre Adunarea Constituanta şi a depus juramântul  inclus apoi în Constituţia adoptata la 1 iulie 1866.
  5. E Ziua Dinastiei – Carol I a fost întemeietorul unei dinastii care, prin apartenenţa la o familie domnitoare in Europa, a asigurat stabilitate internă şi prestigiu internaţional.
  6. E Ziua Suveranităţii Naţiunii – Carol I a fost un rege ales prin plebiscit cvasiunanim de către cetăţenii României şi a jurat la 10 Mai 1866 “a fi credincios legilor ţării, de a păzi religiunea românilor, precum şi integritatea teritoriului ei şi a domni ca domn consituţional”; în discursul de acceptare a domniei, Carol subliniază că va acţiona în funcţie de voinţa naţiunii – “Cetăţean azi, mâine, de va fi nevoie soldat, eu voi împărtăşi cu dumneavoastră soarta cea bună ca şi cea rea”
  7. E Ziua Regelui Românilor – asemenea Regelui Belgienilor, Carol nu a fost ales, la 10 Mai 1866, şi nu a fost încoronat, la 10 mai 1881, ca suveran al unui teritoriu, ci ca purtător al coroanei unui popor; Carol I nu a purtat oficial titlul de Rege al Românilor (din raţiuni diplomatice, deoarece Rusia şi Austro-Ungaria nu ar fi acceptat), dar a fost considerat astfel de către românii de pretutindeni, iar toţi urmaşii săi au fost, oficial, Regi ai Românilor.
  8. E Ziua Marii Românii – 10 Mai a fost sărbătoarea naţională a românilor în cea mai fastă perioada a istoriei lor; inclusiv, sau mai ales, a românilor transilvăneni, care au sărbătorit, de exemplu, cu mare fast, 10 ani de la Marea Unire pe…10 Mai 1929!
  9. E Ziua Primei Uniri – la 10 mai 1600 (stil vechi, cel oficial pe atunci în Moldova si Ţara Românească), Mihai Vodă cucerise Hotinul, terminând victorios o campanie începută pe 10 mai pe stil nou (oficial deja in Transilvania, de unde pleacă Mihai în campania pentru Moldova); se poate spune ca 10 mai 1600 este ziua in care s-a realizat prima unire a ţărilor locuite de români.
  10. E Frumoasa Zi de Mai – o zi în care chiar se poate sărbători, cu zâmbete, flori şi culori (nu doar cu defilări sub un cer cenuşiu şi cu un public îngheţat, atras pe jumătate de gândul la fasolea cu ciolan).
  11. E Ziua Memoriei Naţionale – chiar credeţi că e întâmplător că republica minciunii a menţinut 1 mai ca zi liberă şi susţine cu încăpăţânare demnă de o cauză mai bună că nu are bani pentru o zi liberă de 10 Mai? 1 mai a fost una dintre metodele comuniste de ştergere a memoriei naţionale, a amintirii unei Românii adevărate. A accepta ştergerea zilei de 10 Mai dintre sărbătorile mari înseamnă a accepta ocupaţia sovietică perpetuă a memoriei noastre.

icrolm

Une réflexion sur “11 nume pentru 10 Mai

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s