Jurnal de român în Franța (18-19)


Z18, Rodez

Azi intentionam să merg la un meci de rugby al echipei locale, dar e o ploaie măruntă, continuă. Asa că intru să văd un film la multiplexul din Rodez. Aleg o vizită virtuală ghidată la Galeriile Uffizzi (dacă tot nu am vrut să stau la coadă acum două veri, la Florența, mi se pare simpatic să fac vizita acum dintr-un fotoliu confortabil). Aici se bucură de mare succes asemenea vizite sau excursii virtuale 3D la cinematograf si transmisiile live (tot 3D) de la Metropolitan si Balșoi. Chiar văzusem in programul pentru seara trecută Turandot; nu m-am dus pentru că se termina târziu si nu imi era clar cum ajung inapoi la Sainte Marie.

Z19, Rodez

Inteleg de ce crede doamna V că DP a plagiat-o. Cea mai bună parte a cartii lui DP (cam vreo douazeci de pagini din doua sute!) are intr-adevar aceeasi tramă ca si autobiografia doamnei V. Citind in paralel cele două bucăti, imi era greu sa imi amintesc dupa cateva ore cine ce a scris. Restul cărtii lui DP m-a plictisit până la somn si mi s-a parut ca nu are mare legatură, nici stilistică, nici tematică, cu fragmentul amintit.

Si dacă DP a avut in fată manuscrisul doamnei V si l-a folosit? Si dacă, in plus, DP insusi a recunoscut cinic acest lucru, punând o cheie in chiar primele pagini ale romanului său?

Veghează la anonimatul autorului – cu atât mai mult cu cât el ar putea fi oricine, schimbă numele oamenilor si locurilor, nu se stie niciodată unde isi fac cuib susceptibilitătile. Nu tinti publicarea exhaustivă a acestui jurnal, nu o vei scoate niciodată la capăt.