Jurnal de român în Franța (31-32)


Z31, Rodez

Azi stă să plouă, așa că nu mă duc să dau obișnuita tură prin piața de sâmbătă din Rodez. Stau în casă și citesc.

După amiază mă uit la rugby. Turneul celor 6 Natiuni. Franța-Irlanda: un meci incredibil de anost. O echipă a Franței care nu a iesit din propriul teren vreme de 55 de minute, cu o apărare într-adevăr ermetică, dar în rest fără imaginatie, fără viteză, fără grămadă si fără precizie în loviturile de picior. Pe scurt, exact pe dos fata de tot ceea ce stiam până acum despre echipa Franței. Până la urmă, cocosii înving cu 10-9 o Irlandă obosită de bătălia cu apărarea franceză; prilej pentru presa franceză să se îmbete cu apă rece, sperând chiar la câstigarea Marelui Slem! După ce ai învins Italia la 2 puncte si Irlanda la 1 punct, marcând doar trei eseuri în două meciuri! Si să repeti asta si dupa ce ai văzut spectacolul de rugby de la meciul Scotia-Tara Galilor!!

Z32, Figeac

Merg la Figeac (în departamentul vecin, Lot) cu trenul. Confortabil, relativ rapid (80 km într-o oră, cu 6 opriri) si foarte ieftin (5 euro). La Figeac este o parohie a bisericii ortodoxe franceze, care acum este integrată Mitropoliei Europei Occidentale a Bisericii Ortodoxe Române. Ironia sorții: aflu că era tocmai duminica din lună în care preotul tinea slujba la Rodez!

Orasul vechi e plăcut la vedere si poti sa hoinaresti pe stradute pitoresti, care isi poarta denumirile vechi (în occitană, pe plăcute albe marcate cu crucea aurie occitana), in paralel cu denumirile actuale (date in timpul multelor republici franceze).

La plecare trec si pe la Paradis du cochon, o măcelarie-mezelărie (boucherie – charcuterie), cu produse de foarte bună calitate. Întoarcerea la Rodez o fac în covoiturage, cu o soferită foarte vorbăreată si foarte binevoitoare – am ocazia să exersez din plin franceza colocvială.

Une réflexion sur “Jurnal de român în Franța (31-32)

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s