HRISTOS se naște, slăviți-L !


 

I. Partea superioară  aspectul teofanic şi profetic
Stânga
Centru
Dreapta
◦îngeri slăvind pe Dumnezeu
◦raza (steaua) ◦muntele (stâncile)
◦înger vestind Naşterea Domnului păstorilor aflaţi pe câmp
II. Partea centrală  aspectul tainic
Stânga
Centru
Dreapta
◦magii aducând daruri
◦Pruncul Hristos ◦Maica Domnului ◦peştera (ieslea) ◦boul şi asinul
◦păstorii
III. Partea inferioară – aspectul omenesc
Stânga
Centru
Dreapta
◦Dreptul Iosif şezând îngândurat pe o piatră
◦diavolul deghizat într-un păstor (Thyrros)
◦moaşele Salomeea şi Zelemi îngrijind Pruncul

Dreptul Iosif are o expresie meditativă, îngrijorată, o stare de tulburare pricinuită de Naşterea feciorelnică a lui Iisus. Iosif închipuie pe tot omul slab în credinţă, a cărui raţiune nu poate depăşi hotarele realităţilor văzute, de aici şi dificultatea de a accepta realitatea suprafirească a tainelor. În persoana lui Iosif, icoana dezvăluie nu numai drama sa personală, cât drama întregii omeniri care a privit taina, nu prin ochii credinţei, ci ai raţiunii limitate.

(un extras mai amplu din explicatia părintelui Dumitru Stăniloae la icoana Naşterii Domnului puteti citi aici ;  eu am citit textul azi, dupa inspirata predică a părintelui Joel despre îndoiala lui Iosif)

4 réflexions sur “HRISTOS se naște, slăviți-L !

  1. “Aceasta e noaptea împăcării; nimeni încruntat și întunecat să nu fie în ea; în această noapte care dă pace tuturor nimeni să nu amenințe și să nu facă tărăboi! Aceasta e noaptea Celui Blând; nimeni să nu fie amar și aprig în ea! În această noapte a Celui Smerit nimeni să nu fie trufaș și mândru! În această zi a iertării, nimeni să nu-și răzbune vreo greșeală! În această zi a bucuriei să nu împărțim dureri! În această zi blândă să nu fim aprigi! În această zi liniștită să nu fim arțăgoși! În această zi în care Dumnezeu a venit la păcătoși, cel drept să nu se ridice în cugetul său mai presus de cel păcătos! În această zi în care Domnul a toate a venit la robii Săi, să se plece și stăpânii în iubire spre robii lor! În această zi în care Cel Bogat a sărăcit pentru noi, să-l lase și bogatul pe cel sărac să ia parte la masa lui! În această zi ni s-a arătat un dar pe care nu l-am cerut. Să dăm, așadar, milostenie celor ce ne-o cer cu glas mare! Aceasta este ziua care a deschis rugăciunilor noastre ușa înaltului cerului. Și noi să deschidem ușile noastre celor care ne-au greșit și ne roagă de iertare. ” – Efrem Sirul
    Linistea si bucuria Craciunului sa va gaseasca alaturi de cei dragi, cu sufletul impacat si masa plina, sanatosi si veseli, sa va aduca fericire si daruri multe !
    Craciun fericit !!!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s