Journal d’arrière-garde: 1 octobre 2019


Dependable e un cuvânt englezesc care vrea sa zică [om] « pe care te poți baza / pe care poți conta ».

Dar vremurile noastre preamăresc un alt cuvânt: independent. Fii independent, nu te baza decât pe tine însuți! Asta e noua mantra a religiei succesului individual.

Independența ar fi idealul, dependența ar fi doar o boală a copilăriei.

Dar dacă ar fi așa, la ce ar mai fi buni oamenii pe care te poți baza? La nimic, logic vorbind. Așa că vor dispărea pe măsură ce umplem lumea de « independenti ».

4 réflexions sur “Journal d’arrière-garde: 1 octobre 2019

  1. Să poți să depinzi de cineva e una, să nu poți decât dacă depinzi de cineva e alta, mai cu seamă pentru starea personală de bine interior. Nu cred să existe închisoare mai aspră decât aceea a omului care și-a închis fericirea, pacea interioara și senitatatea în vorbele sau faptele altcuiva. Ca să nu mai vorbim de povara nedreaptă pe care o pune pe umerii celuilalt, obligat să îl facă să se simtă bine…

    Am analizat mult material psihologic și de dezvoltare personală în ultima vreme. Deși sunt unii care duc ideea succesului pe terenul bolnavicios al independenței (din frica de a nu ști ce sa facă cu emoțiile pe care le simt în relație cu un altul, emoții care s-au format în copilarie, cel mai adesea), tendința generală este de a ținti spre interdependență, adica o relație sanatoasă cu tine ca bază pentru o relație sanatoasă cu celalalt.

      1. Este. Dar nu cu dependenta patologica. Pe exemplu concret: o persoana care nu a invatat sa se simta bine in propria companie, intra intr-o relatie asteptand (si aici cred ca e cuvantul cheie) ca partenerul sa umple constant acel gol, sa tina angoasa ramasului cu sine departe. Treptat, partenerul se va simti impovarat de « sarcina » asta, resimtind vinovatie cand esueaza in a o implini, anxietate si resentimente. Ambii vor ajunge sa petreaca timp impreuna nu din placere, ci din frica (unul de singuratate, celalalt de a nu-si dezamagi/supara/pierde partenerul). Asta e, in opinia mea dependenta patologica. Daca ambii parteneri sunt suficient de maturi sa inteleaga ca problema fiecaruia nu e generata de celalalt, ci vine dintr-o conditionare/trauma, vor cauta sa o rezolve prin munca interioara, sprijinindu-se reciproc, astfel incat relatia sa devina una de interdependenta.

  2. Unul dintre acești OAMENI pe care te poți baza, medic chirurg, și-a dat azi viața, în timpul maratonului Piatra Craiului, pentru a ajuta o concurentă care alunecase în gol, sub ochii lui…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s