Regele si Ţara

Cateva citate din cartea  Mihai I al Romaniei. Regele si tarade Ivor Porter:

“Regele Ferdinand a inteles ca, in acele conditii groaznice, soldatii sai nu vor rezista propagandei bolsevice de dincolo de granita. Astfel ca, la inceputul lui mai 1917, el a mers pe front si, in romana sa ezitanta, i-a inflacarat pe ostasi; le-a promis ca le va da pamant – el va fi primul care sa le dea, le-a spus el – si le va atribui un rol mai important in viaţa publica. In cea de-a doua batalie de la Marasesti, armata romana, fara sprijinul aliatilor rusi, a tinut piept fortelor germane si austriece, salvand Odessa si poate chiar si Moscova.”

………………………………………………..

“Câtiva ani mai tarziu, baroana van der Hoven avea sa lase o marturie elocventa asupra caracterelor celor doi, tata si fiu. Carol tocmai îi povestea despre o clauza descoperita in Constitutia din 1866 care, considera el, ar justifica un regim dictatorial, cand Mihai a intrat in birou.

Regele a zambit vazandu-si fiul, care a traversat incaperea cu pasul sau calm si masurat. Cata deosebire fata de omul energic si impetuos care tinea in maini destine Romaniei. Baiatul avea mai curand o fire ganditoare si metodica, era tacut si rezervat. Imediat iti dadeai seama ca gandea de capul sau si nu era usor sa-l faci sa-si schimbe parerea; dar pe fata sa puteai citi bunatatea, iar surasul sau dovedea ca are o inima de aur.”

…………………………………………………

« Desi nu avea decat 15 ani, in luna mai el îl va reprezenta pe tatll sau la ceremonia de incoronare a regelui George al Vl-lea si a reginei Elisabeta, pavand astfel dramul pentru acceptarea lui Carol de catre familia regaia britanica. E l a fost gazduit la Palatul Buckingham pentru perioada oficiala de incoronare si apoi va asista, alaturi de ministrul român la Londra, Grigorcea, la trecerea in revista a Marinei Regale, la Spithead.
Este timid si mai degraba tacut (îi scria regina Maria «prietenului ei american»), dar are un tact instinctiv. Se pricepe de minune sa-si pastreze calmul. A facut tuturor o impresie deosebita cand a mers la Londra, pentru Încoronare. A fost ideea mea de a-l trimite pe el, desi este atat de tânar; dar am dorit sa vina si ceva necorupt din Romania, al carei nume a fost prea adesea manjit de noroi
In iulie, vizita oficiala in Marea Britanie a lui Mihai a fost urmata de una, neoficiala, a lui Carol. »

…………………………………..

« Antonescu parea multumit de popularitatea lor, remarcand că Mihai va reusi sa restabileasca respectful românilor fata de Dinastie, avand de-acum si ajutorul mamei sale. Regina Elena a fost surprinsa de caldura cu care fusese intampinata in fiecare gara de pe traseul de la frontiera. Nu se gandea ca românii isi aminteau de atitudinea ei demna in fata umilintelor la care fusese supusa de Carol sau, dupa cum spune scriitoarea Olivia Manning, că ea devenise «un simbol al moralitatii exilate a României» »

Une réflexion sur “Regele si Ţara

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s