Pasiuni si patimi

Auzim despre o persoana ca este pasionata de munca sa si imediat asociem o conotatie pozitiva termenului pasionat; daca spunem despre cineva ca este un impatimit al jocurilor de noroc, cuvantul sugereaza o suferinta, o tulburare, pierderea controlului. Cuvantul din latina tarzie passio (intrat in romana prin imprumut din franceza sau italiana) si cuvantul din greaca veche pathos (intrat in romana ca patima prin limba greaca noua) aveau un sens comun: suferinta (de altfel, tot pathos este si la originea termenului savant patologic). S-ar parea ca diferenta intre pasionat si impatimit se face azi dupa un singur criteriu: valoarea sau sensul pe care societatea il acorda obiectului pasiunii, respectiv patimii. Altminteri, ambele sint descrise de dictionarul limbii romane in definitii ce cuprind excesul si lipsa de control.

Intrebari: Este sanatos sa fii pasionat de munca ta? In ce conditii pasiunea pentru munca se poate transforma in dependenta de munca?

3 réflexions sur “Pasiuni si patimi

  1. Este sanatos sa iubesti ceea ce faci, sa-ti pui sufletul in munca ta..
    Iar pasiunea pentru munca devine depandenta atunci cand munca are si alt scop in afara de cel al iubirii si anume cel al castigului. Si cred ca putini sunt cei ce pot sa munceasca cu toata dragostea si putin sa le pese de castig.
    imi place ce scrii tu aici. Te tin aproape.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s