Frica de intimitate

Povestea Porcului pentru adulti

Ce se intampla cand nebunia indragostirii incepe sa treaca si nu am reusit sa ne construim convenabil un spatiu intim de cuplu? Mai stiti Povestea Porcului? Sa ne-o amintim putin altfel.

Porcul fermecat construieste un pod de aur, isprava care nu e la indemana altor petitori ai printesei. Printesa este mai intai coplesita de surpriza, apoi descopera minunatul secret: noaptea porcul isi leapada pielea si se face un tanar chipes, de care printesa se simte atrasa. Apoi vine sfatul nesabuit al mamei: arde-i  pielea de porc si dupa aceea vei putea iesi in lume cu el.  „Ca bine zici, mama! iaca, mie nu mi-a venit in cap una ca asta” zice fata.

Ce face printesa cand arde pielea de porc? Isi obliga partenerul sa ramana zi si noapte doar in lumea ei. Nu incearca sa inteleaga rostul acelei piei de porc, nu incearca sa vada lumea din papucii celuilalt; urmareste doar realizarea propriei povesti de iubire prin includerea celuilalt in poveste doar ca actor pe un scenariu la a carui scriere nu a contribuit; si e de remarcat ca vocea mamei este cea care ii sugereaza ideea: cu alte cuvinte a urma un scenariu care nu este construit impreuna cu partenerul inseamna a ma lasa doar in voia fantasmelor induse de modelele parentale. E semnificativ faptul ca si sfatul tatalui, desi da o norma de comportare diametral opusa, merge tot in directia evitarii interactiunii intime cu partenerul:

„- Draga tatei! Sa nu cumva sa te impinga pacatul sa-i faci vrun neajuns, ca sa nu patesti cumva vreo nenorocire! Caci, dupa cum vad eu, omul acesta, sau ce-a fi el, are mare putere. Si trebuie sa fie ceva neinteles de mintea noastra, de vreme ce au facut lucruri peste puterea omeneasca!”

Mama sugereaza manipularea, seducerea, iar tatal pastrarea distantei. Ambii intervin impiedicand efortul lent de apropiere, propunand in schimb scheme defensive de revenire rapida la teritoriul familiar al raporturilor sociale conventionale.

Asadar, ziua de dupa adanca noapte a indragostirii poate fi lumina rece a fricii ca voi fi inghitit in planurile celuilalt. In plus sunt o multime de defecte ale mele stiute doar de mine pe care celalalt le-ar putea observa, doar sa aiba suficient timp; si timpul pe care i l-am promis e lung: s-ar putea sa fi pronuntat de multe ori „totdeauna”. O vreme as putea da vina pe aceasta „piele de porc” pe care  sunt obligat sa o port in zilele cenusii de munca; iar duminicile ar fi timpul marilor reprezentatii cu ce-ar fi daca… Mergem la munte, mergem la mare, mergem la teatru, comentam filme si vedete, ne cumparam telefoane cu 4 milioane de culori ca sa  ne transmitem inimi rosii monocrome. Si incepem sa iubim rolurile pur si simplu, uitand ca la inceput incercam doar sa ne castigam un loc in inima celuilalt; atunci nu as mai avea nevoie de magie pentru a scapa de pielea de porc: mi-as putea permite sa ma las privit inauntru. Din pacate, inainte de ajunge acolo simt ca trebuie sa fug daca nu pot sa-mi anexez definitiv partenerul.

O generatie care a crescut in cultul libertatii personale are in acelasi timp in minte un „razboi al sexelor” plus o educatie unisex plus o supralicitare a religiei succesului. Unul dintre rezultate: e „timpul celibatarilor”, chiar si in cupluri; in principiu, spune „celibatarul” cuplat, imi sunt suficient mie insumi, dar am ales liber sa fiu cu tine pana cand plictiseala sau enervarea ne va desparti.

Poate avea totusi frica de intimitate un leac si pot ajunge „cuplurile de celibatari” cupluri pur si simplu? Povestea Porcului zice ca da. I-auziti aici:

„Acum aduceti-va aminte, oameni buni, ca Fat-Frumos nu facuse nunta cind s-a insurat. Dar acum a facut si nunta si cumatria totodata, cum nu s-a mai pomenit si nici nu cred ca s-a mai pomeni una ca aceasta undeva. Si numai cât a gândit Fat-Frumos, si indata au si fost de fata parintii imparatesei lui si crescatorii sai, baba si mosneagul, imbracati iarasi in porfira imparateasca, pe care i-au pus in capul mesei.”

Toate astea se intampla dupa o lunga calatorie initiatica a fetei de imparat si dupa un lung somn treaz in exil al porcului despuiat de pielea sa de porc.

3 réflexions sur “Frica de intimitate

  1. Foarte adevarat! Dar important este sa intelegi ca nu le poti avea pe toate si sa te indrepti catre domeniile care-ti aduc satisfactii si ”slava Domnului”, acestea sunt destule!

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s