Arta iubirii si contrafacerile


Frica de singurătate generează multe dintre actiunile noastre. Primăvara, unul dintre răspunsurile la aceasta anxietate, este căutarea iubirii. Nu e surprinzător că suntem interesati de diferite „arte ale iubirii”. De multe ori nu suntem însă atenti la ceea ce presupune însusirea unei arte: o lungă ucenicie. Capacitatea de a iubi este formată în cea mai mare măsură prin învătare si nu e ceva care creste de la sine în noi sau poate fi culeasa în grabă de pe marginea drumului.  Spunem adesea „noroc în dragoste”, ca si cum dragostea ar fi ceva care dă peste noi rar si din întâmplare; confundăm însă iubirea cu îndrăgostirea si apoi cădem în capcana de a încerca să mentinem starea de îndrăgostire în loc să ne construim iubirea. Cei patru piloni ai unei asemenea constructii sunt grija fată de celălalt, responsabilitatea, respectul si cunoasterea.  Prea adesea suntem neatenti tocmai cu cei pe care spunem că îi iubim; vorbesc si mă comport neglijent spunându-mi că sotia stie că o iubesc; dar esenta iubirii e să muncesti în fiecare zi pentru ca ea să crească, să ai grijă de persoana iubită. Nu e doar o metaforă; o puteti vedea întrupată intr-un copil care creste. Capacitatea de a iubi se învată si presupune depăsirea unor obstacole. Pentru cel ce a deprins arta iubirii, toata munca necesară pentru a tine iubirea e usoară. Cel care vrea o cale mai scurtă se alege cu o contrafacere, o copie palidă a ceea ce ar fi putut fi iubire. Si atunci să nu spună că iubirea e trecătoare.

6 réflexions sur “Arta iubirii si contrafacerile

 1. poate aia cu primavara merita detaliata 🙂
  RESURSE nu are site inca asa ca ai putea sa mentionezi numa asa deocamdata, un soi de RESURSE pride 🙂

  1. 3 elemente: lumina exterioara in crestere (puseu expansiv cu dezinhibitie sexuala, urmata de frustrare) , ploile (de-atatea nopti aud plouand …), moda de primavara(!)

 2. Cum explicati faptul ca sunt extrem de putini cei care deprind cu adevarat arta de a iubi? Si nu ma refer aici la acele cupluri care rezista din inertie, dar din care au disparut de foarte mult timp tandretea, atentia, respectul, pasiunea.
  Cat despre frica de singuratate, cred ca ea sta la baza celor mai multe dintre greselile noastre. Ne face nesiguri, meschini, egoisti, superficiali. Despre ea ar trebui sa ne vorbeasca parintii, pentru ea ar trebui sa fim pregatiti de mici. Cati nu or fi acum alaturi de cineva doar din groaza aceasta de singuratate? Si cati dintre acestia nu se simt tot singuri, dar, de data aceasta, in doi ( cea mai cumplita forma de singuratate, din punctul meu de vedere)?
  O zi placuta!

  1. Degeaba ne-ar vorbi parintii daca actiunile lor nu ar fi in concordanta cu spusele. Frica e normala. E in regula daca invatam sa traim cu ea.
   Nu cred ca sunt putini cei care stiu sa iubeasca. Sunt doar mai putin galagiosi.

 3. Mi-ati amintit de Fromm care spunea de ,, binele omului » prin importanta acordata cunoasterii, iubirii si muncii productive.
  Va felicit pentru blogul dv.

  1. Multumesc pentru aprecieri. Daca ati amintit de Fromm, trebuie sa va marturisesc faptul ca am scris textul sub impresia lecturilor din Fromm, iar titlul este o trimitere la Arta de a iubi

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s