Timpul ucide dorinta?


Femeile si barbatii nu sunt egali in modul in care isi construiesc placerea sexuala. Exista un nucleu de simturi folosite cam in acelasi mod (mirosul, gustul, atingerea), dar exista si o diferenta senzoriala remarcabila: barbatii doresc mai ales ceea ce vad, femeile ceea ce aud. Ca sa dau un exemplu din film, daca ma gandesc la scene emblematic erotice (in special saruturi) imi vin in minte mai ales imagini feminine si voci masculine (e, desigur, o impresie de barbat!).

Locul privilegiat in care se intalnesc semnalele auditive si vizuale este apropierea asimetrica a feţelor in actul sarutului. Poarta Sarutului. Daca vom crede ca functia unei porti e doar de a permite intrarea intr-o curte, vom intra grabit si foarte repede vom ajunge la Masa Tacerii. Într-o teorie standard, sarutul face parte din preludiu, e doar o etapa pregatitoare a placerii sexuale.  Si totusi … Sarutul nu e doar un exercitiu erotic, e un mijloc de reinnoire permanenta a iubirii prin facilitarea  creativitatii si comunicarii erotice. Am spus deja, femeia si barbatul vin cu asteptari senzoriale diferite: sunetele, vocea, muzica sunt cadrul care favorizeaza deschiderea ei, cadrul vizual este excitant pentru el. Dăm uneori atentie variatiilor de pozitii sexuale ca ingredient al innoirii placerii, ignorand adesea posibilitatile mult mai  diverse pe care le ofera sarutul; combinatorica trupurilor in actul sexual  e limitata, cel putin in comparatie cu  povestile care stau pe buze. Creativitatea e drastic limitata daca sarutul e distribuit intr-un rol secundar, sau chiar redus la simpla figuratie. Cat despre comunicare, nu stiu alt exemplu de  intalnire si potentare reciproca a tuturor celor cinci canale de comunicare senzoriala comparabil cu sarutul.

Timpul poate ucide dorinta. Psihoneurologul francez Boris Cyrulnik a formulat chiar o regula dupa care „intarirea legaturii slabeste dorinta”. Exista exceptii de la regula? Strict vorbind, nu. Ar fi insa o portita pentru ca placerea sa se reînnoiasca, sa dureze si chiar sa se amplifice cu trecerea anilor: poarta sarutului.

8 réflexions sur “Timpul ucide dorinta?

  1. Timpul nu ucide. Timpul transforma. Copilul in intelept, frunza in padure, furtuna in adiere, talazul in unda. Timpul schimba. Zborul in cadere. Plansul in ras. Iar si iar. Ne sperie schimbarea. E atata amar de frumusete in inceputuri, e atata desavarsire in atingeri, pe buze, in trupuri incat orice mai putin de atat ne sperie. Omniprezenta, paralizanta si ucigatoarea frica. Ne temem pentru ca nu stim sa fim rezonabili in iluzii, in sperante, in asteptari. Pentru ca ne-am invatat sa privim distorsionat totul. Pentru ca nu intelegem ca trupul, buzele, mainile obosesc. Ca au nevoie de razagazuri mai lungi sau mai scurte de odihna pana sa vibreze, sa se caute, sa se inalte din nou. Mai putin decat sublimul inceputului ne sperie, ne intristeaza. Si prindem a alerga bezmetici, intr-un cerc vicios, in cautarea euforiei initiale in alte trupuri, pe alte buze, in alte atingeri. Timpul nu ucide. Doar noi nu mai avem rabdare.
    Poarta sarutului….Ce imagine splendida ati creat in cuvinte! Prea multi, insa, nu batem la ea ca sa ni se deschida ci doar ca sa ne auzim batand, nu ca sa daruim ci ca sa cerem. Ne indreptam spre ea pe drumuri rutinate, prafuite, anoste si ne miram cu intristare ca nu se mai deschide ca altadata, nici spre noi insine, nici spre celalalt….

  2. Dane, imi place sa te citesc. Inca nu am recuperat totul din urma. In fiecare zi imi aleg 2-3 articole si le citesc pe final de program sau pe seara. Sper sa le si inteleg. 😉

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s