Matematica nu e ştiinţă


În vremea noastră orice formă de cunoaştere e privită că fiind mai credibilă dacă poate aduce in sprijinul tezelor sale argumente matematice. In consecinţă statutul cel mai înalt în rândul ştiinţelor tind să îl aibă cele considerate reale, exacte, cu un grad înalt de matematizare. În această perspectivă, matematica e adesea încoronată ca regină a cunoaşterii, a ştiinţei.

Nu a fost întotdeauna aşa. Vă propun spre reflecţie câteva raţionamente ale gânditorului renascentist Giovanni Pico de la Mirandola, AD 1486.

« 1. Matematicile nu sunt ştiinţe adevărate. 2. Dacă fericirea este în desăvârşirea speculativă, matematicile nu ajută la dobândirea fericirii. 3. Matematicile nu sunt ştiinţe, pornind de la sine, ci doar în măsura în care sunt o cale de cercetare pentru alte ştiinţe. » (Raţionamente despre matematici, în număr de 85, conform propriilor opinii)

4 réflexions sur “Matematica nu e ştiinţă

 1. Dumnezeu a creat numerele naturale, restul este opera omului, a spus Kronecker.
  Cred ca matematicile pun in joc puteri sufletesti nu mult diferite de cele solicitate de poezie si arta,

  P.s. Ati citit ,unchiul Petros si Conjectura lui Goldbach » ?

  1. Nu, dar e pe lista.
   Dumnezeu a creat omul si omul a creat numerele naturale, zice lumea. Oamenii isi pot folosi puterile sufletesti pentru a crea ridicarea la putere. Pitagora e sublim cand creeaza, bizar atunci cand isi ia creatiile drept forte divine.
   Sunt un iubitor al matematicii (am fost chiar un aspirant la mai-mult-decat-amatorism in domeniu), dar nu mi-as face chip cioplit din numere.

 2. Nu vad legatura intre titlul articolului si continutul sau. Singura argumentatie in favoarea titlului pare sa fie bazata pe ideile unui ganditor din 1486, ale carui idei puteau reflecta in cel mai bun caz doar realitatea acelei perioade; matematica moderna este o stiinta de sine statatoare, foarte dezvoltata si dinamica, cu numeroase ramificatii si directii de cercetare diferite si complexe, sprijinind atat dezvoltarile de ultima generatie in stiinte ca: fizica, chimia, biologia, inginerie de diverse specialitati etc., dar si pentru dezvoltarea matematicii insasi.

  1. Titlul era doar o provocare. Iar textul, sprijin pentru o reflectie asupra celor relative. Nu sunt de partea lui Pico de la Mirandola, dar daca am fi trait in secolul 15 cred ca ar fi fost aproape imposibil sa il invinga vreunul dintre noi intr-o dezbatere.
   Matematica a fost si o simpla tehnica (sensul originar al cuvantului geometrie o dovedeste) si o mistica (Pitagora nu era sef de scoala, ci initiatorul unui cult al numerelor) si o stiinta secundara (in Evul Mediu nu este un a dintre cele 4 facultati ale Universitatii), pana sa devina, incepand cu secolul 18 ceea ce spui, pe buna dreptate, ca este azi.
   Multumesc mult ca ai raspuns provocarii

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s