Efectul placebo


« Placebo Domino in regione vivorum » (Bine voi plăcea înaintea Domnului, în pamântul celor vii)

Este ultimul verset din psalmul 114 si era cântat la înmormântari. Înca din secolul al XIV-lea, Chaucer, in Povestirile din Canterbury, ii denumeste pe bocitorii profesionisti « placebo singers », dând acestei sintagme o conotatie peiorativa.

In 1785 apare prima consemnare a termenului placebo intr-un dictionar medical, cu sensul de « medicament banal » (« commonplace medicine », cu alte cuvinte, intr-o formulare mai plastica, « apa de ploaie »). Definitia evolueaza rapid spre o conotatie clar negativa, in editia din 1811 a aceluiasi dictionar medical aparand sub forma:

« Placebo = epitet dat oricarui medicament mai apt sa faca placere pacientului decat sa-i aduca beneficii »

Timp de 150 de ani placebo a fost alungat in limburile sarlataniei medicale si a credulitatii unor pacienti « neinteligenti si inadecvati »(cum erau numiti intr-un articol publicat in Lancet, in 1954).

Azi stim ca in efectul oricarui medicament intra si o doza importanta de efect placebo. Incepem sa descifram bazele fiziologice ale efectului placebo. Si redescoperim, la 24 de secole dupa Hipocrat ca placerea si increderea au puteri vindecatoare; cu alte cuvinte, revenind la definitia din 1811, un medicament  care produce placere aduce beneficii.

In fine, nici un medicament nu e cules din padure, ci este un mijloc terapeutic agreat in cadrul unei relatii medic -pacient, in care daca incredere nu e, nimic nu e.

Exista chiar si efectul opus – efectul nocebo -, cel mai adesea ca urmare a unei proaste comunicari intre medic si pacient; substante foarte active la alti pacienti pot fi reduse la neputinta de emotiile negative ale persoanei respective.

Nu exista medicamente minune. Iar apa de ploaie poate fi terapeutica in anumite conditii.

8 réflexions sur “Efectul placebo

 1. Ideea acestui articol este foarte incitanta.M-a trezit pe loc:nici cafea nu-mi mai trebuie.Va exista si o continuare?(as plati ca sa aflu conditiile).

 2. Nu exista medicamente minune. Exista, insa, minuni ale mintii. Raiul sau iadul nostru acolo se naste.
  Poate sunteti familiar cu povestea lui Norman Cousins, redactor sef la o celebra revista americana. Acesta era atins de o boala misterioasa a colagenului pe care medicii au considerat-o ca fiind incurabila.
  Norman Cousins a decis, asadar, sa se ingrijeasca singur. A inchiriat o camera intr-un hotel, avand ca medicamente casete video umoristice, ca hrana toate mancarurile care ii placeau cu multa vitamina C, ca medici doar oamenii care ii povesteau istorii vesele. A observat ca doar 10 minute de ras cu lacrimi aveau un efect anestezic grozav, putandu-se bucura multumita lor chiar si de doua ore de somn fara dureri. Cand durerea revenea, o lua de la capat. In cateva luni era complet vindecat, vindecarea fiind controlata si confirmata medical.
  Confucius spunea « Cel care ajunge sa fie stapanul mintii sale, va fi stapanul Universului ». Greu, asa-i?

  1. Ce face un om care rade? Renunta la iluziile de stapan. Iluzii profund nocive, pentru ca tin corpul captiv intr-o colivie stramta. Si corbul nu are alta scapare in fata tiraniei mintii decat in boala. Animalele captive sunt depresive, fac mai des boli de piele si refuza sa se reproduca. Confucius propune mai degraba « infranarea  » mintii, ca si elinii, de altfel, ale caror tragedii se invart adesea in jurul « hybris »-ului (lipsa de masura a mintii).

 3. Pentru Ramona,
  Daca mintea e bolnava si nu poti sa dai comenzi mintii,ce poti sa faci in acest caz?Exista solutii pentru astfel de cazuri?!…

 4. Personal, as merge rapid la doctor. Nu e absolut nicio rusine in recunoasterea faptului ca avem probleme, in a cere ajutor. Faptul in sine de a realiza si de a accepta ca ai o problema, ca vrei sa fii ajutat si ca nu vrei sa te abandonezi ci sa lupti pentru binele tau, este deja un pas extrem de important spre vindecare, daca nu cel mai important. Spun,asta pentru ca foarte multi prefera sa se minta ca sunt in regula sau apleaca urechea la prejudecati si prefera sa tina ascunsa problema, sau, in cel mai rau scenariu, nici macar nu isi dau seama ca au una.
  O zi buna, Gabi! 🙂

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s