Un bărbat şi o femeie


E titlul unui film frantuzesc din anii 60 (mai precis, 1966 – Un homme et un femme, in regia lui Claude Lelouch), pe care l-am vazut de mai multe ori in anii ’80. Imi placea si filmul, imi placea si muzica (un foarte fredonabil şaaabaadabadabadaba-uabadabada…).

Se spuneau putine cuvinte, restul era un şabadabada de emotii nevorbite.

Intr-un cuplu de cursa lunga, femeia adulta si barbatul adult se pot intelege reciproc daca invata sa completeze cuvinte in spatiile cu uabadabada. Cuvinte directe (propozitii care incep cu « eu »), precise (spun ce inteleg din actiunile tale si spun ce voi face eu) si clare (spun care este obiectul dorintei mele).

Pe scurt, invat sa formez propozitii de tipul:

Eu + verb activ si personal + complement direct exprimand un obiect bine definit.

Cam prozaic, nu?

10 réflexions sur “Un bărbat şi o femeie

 1. Mai bine fara cuvinte. Mai bine doar muzica. Dupa oprirea ei, ramane sa se auda doar un dialog al surzilor.
  Pentru optimisti: exista si exceptii.

  1. Fara cuvinte e doar iluzia lirica a fazei de fuziune (indragostire). Pentru a crea un spatiu intim de cuplu e nevoie de incercarea multor cuvinte. Doar dupa ce emotiile cu care venim de-acasa vor capata nume cunoscute de ambii parteneri ne vom putea intelege in tacere. Sau vom putea dansa pe aceeasi muzica. Si chiar dupa oprirea ei.
   De altfel, nu se poate fara cuvinte; vor fi cel putin cuvintele din mintea mea; si atunci, fara cuvinte inseamna doar ca nu vreau sa aud cuvintele celuilalt – sa faca bine sa ramana partenerul visat de mine, nu sa-mi tulbure reveria cu orice i-ar trece lui prin minte!

   1. Cand se opreste muzica, cuvintele nu se mai aud pentru ca nu are cine sa le mai pronunte. Cuplul a decedat. Indragostitii au dat bir cu fugitii. Cei care reusesc sa treaca de la sublim la prozaic si mai danseaza inca, sunt atat de putini incat nu pot sa nu ma gandesc ca omul nu este facut pentru o astfel de comuniune. Caci, daca ar fi, s-ar povesti, nu? 🙂 (zambet amarui).

   2. Cand spuneam ca muzica se opreste ma gandeam ca devine interioara. Altminteri toate indragostirile se sting relativ repede, dar iubirile durabile le supravietuiesc. Si nu sunt putine. Doar cei care vor sa fie mereu indragostiti nu au nici o sansa.

 2. Este ideal sa mergi inainte pe muzica.Pentru cuvinte vreau exemple;ca la o reteta de mancare-unii stiu sa inventeze , iar altii doresc o schema matematica.Mie personal imi place bogatia de spatiu.
  Prozaic,dar necesar.

  1. Eu + vreau + un inel cu diamant

   nu

   Ai vazut ce inel dragut avea Adina? (comunicarea este indirecta – nu vorbesc despre mine si dorintele mele-, imprecisa – nu spun ce astept de la tine – si neclara – nu-ti spun de ce mi-a placut inelul)

 3. Dar stiu ca nu va incurcati in dorinte! Tare as vrea sa vad fata barbatului confruntat cu asa propozitie!

 4. Ping: Dan Ghenea

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s