Allegro moderato


E bine sa fii moderat in tot ce faci ?  E o intrebare gasita pe net (in engleza). O sa incerc sa raspund, si m-ar interesa si raspunsurile domniilor voastre.

Un prim raspuns se adreseaza formei. Una dintre putinele certitudini pe care le am e ca o propozitie care contine cuvinte ca tot, nimic, totdeauna, niciodata nu e niciodata adevarata. Daca e interogativa va primi de la mine un raspuns negativ.

Trecand acum la aspectul moral al propozitiei care incepe cu « e bine sa » voi spune doar ca nu stiu vreun sistem de valori care sa nu contina opozitia fertila intre abnegatie si moderatie. In crestinism, de exemplu, avem cuvantul lui Isus « Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! »,  dar si indemnul la dreapta chibzuinta.

Si ajung la sensul insusi al cuvantului moderatie. Moderarea poate fi o functie care da drumul de mijloc intre extreme (am mai scris despre aurea mediocritas); dar cum sa gasesti calea de mijloc intre extreme pe care nu le-ai atins si nici nu le presimti macar. Doar ascultandu-i pe altii? Si ei, ei au fost acolo?

Virtutea moderatiei nu e pentru mine una negativa, a abtinerii; abtinerea din teama de a nu-mi asuma riscuri duce, mai devreme sau mai tarziu, la excesul de teama numit anxietate – patologie atat de frecventa azi si atat de legata de obsesia de a controla totul.

Toate imi sunt permise dar nu toate imi sunt de folos. Folosul il pot afla insa doar mergand spre limite si intorcandu-ma la aurita cale de mijloc prin dreapta chibzuinta.

Asadar, totul cu moderatie, inclusiv moderatia (mi-ar fi placut sa fiu eu autorul acestei devize, dar e tot o traducere – a unui raspuns la intrebarea Should  everything be done in moderation?)

8 réflexions sur “Allegro moderato

 1. Mie mi se pare un obiectiv imposibil de atins. De obicei eu privesc totul ca fiind alb sau negru, bine sau rau; nu prea gasesc calea de mijloc. Si pana la urma cine spune cat inseamna prea mult sau prea putin din ceva?
  Mi-a placut ce scria Oscar Wilde in « Portretul lui Dorian Gray » : » »Pray don’t, Lady Ruxton, » said Lord Henry. « Moderation is a fatal thing. Enough is as bad as a meal. More than enough is as good as a feast. » » (Va implor sa n-o faceti, lady Ruxton, interveni lordul Henry. Moderatia e un lucru ucigator. Destul este la fel de rau ca o simpla gustare. Mai mult decat destul e tot atat de incantator ca un ospat)

 2. Foarte bine argumentat raspunsul pe care l-ati dat.
  Din punctul meu de vedere, intrebarea este retorica. Asocierea om-perfectiune ( daca presupunem moderatia ca fiind cea mai buna conduita de viata) nu numai ca tine de utopie, dar e si sursa multor nemultumiri, frustrari si derapaje psihologice.
  Intrebarile pe care mi le pun eu pe marginea acestui subiect: Ce mai este moderat in viata omului modern? Poti atinge performanta in varii domenii mergand pe calea moderatiei? Daca putini reusesc sa fie moderati, nu inseamna oare ca moderatia nu ne este caracteristica?

  1. Performanta e definita adesea intr-un mod patologic. « Mereu mai mult » , « noutate cu orice pret ». « doar imaginea conteaza » sunt doar cateva exemple de motivatii patologice.

 3. Nu folosesc niciodata termenii absoluti pe care ii precizezi si tu. Mi se intampla insa ca intorlocutorul sa priveasca exprimarea mea probabilistica (« se poate », « se cade », « daca vom fi », « daca vom avea ocazia », etc) ca o lispsa de incredere si foarte probabil ca o lipsa de angajament. Se pare ca multora le plac termenii absoluti. Cred ca ii fac sa se simta in siguranta.

  1. Exprimarea probabilistica sau conditionala poate fi puternica. Cand spui « Daca avem a, b si c, atunci estimez ca vom avea , foarte probabil, rezultatul d prin aplicarea metodei x » parca suna mai precis si mai angajant decat « Imposibil sa nu gasim o cale de a obtine ceea ce ne dorim »

 4. Temperamental am o inclinatie nativa spre extreme.Viata m-a apropiat de moderatie si lectia a fost una dura.
  Am avut o profesoara de romana care voia de la noi compuneri de minim cinci pagini : rezultatul pe termen lung este ca prefer sa comunic telegrafic si adesea nu sunt inteleasa.
  Suntem invatati sa fim competitivi .Si parintii nostri ne vedeau realizati in viata , sa fim « cei mai cei«  si noi, poate, ne dorim anumite lucruri pentru copiii nostri legate de performanta.
  De ceva vreme analizam aceste lucruri in familie si tot mai des se intampla sa ajungem la concluzia ca ne dorim o viata cat mai simpla , fara glorie si fara alte amagiri.Am facut deja ,cu totii , pasi spre a trai viata cu moderatie , sa incercam sa fim noi insine si nu produsul unei societati consumiste.
  E prea scurta viata pentru a trece prin ea fara a simti sub pasi , frunzele si in suflet miresmele toamnei…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s