Absolutul efemer


« Nu este o coincidenta ca ideile dragostei romantice si ale fericirii personale au devenit populare in cultura vestica in acelasi timp cu schimbarea si estomparea vechilor convingeri despre a fi barbat, a fi femeie, a fi o persoana.

a. Cand oamenii s-au simtit de « nimic », ei au fost cu atat mai pregatiti sa se simta ca fiind « totul » pentru cineva.

b. Cand oamenii si-au putut alege un partener care sa le garanteze fericirea personala si cand divortul a putut sa incheie oricand relatia, fiecare zi a putut deveni o zi de felul oare-sa-ramanem-casatoriti-sau-sa-ne-despartim?

c. Cand oamenii au putut incepe o relatie cu o atitudine ipotetica de efemeritate, au devenit atat de ocupati sa-si masoare pulsul pe scara fericirii, incat au avut foarte putin timp pentru a se bucura de o relatie. « 

(Virginia SatirFactori de stres care afecteaza familia moderna; am citat din editia in limba romana a volumului Terapia familiei, aparut anul acesta la Editura TREI)

5 réflexions sur “Absolutul efemer

  1. Pentru mine e prea complicat.Atitudine ipotetica de efemeritate ?Ori e,ori nu e si daca e,atunci gata,samanta de neghina a fost aruncata…

    1. Recunosc, si mie mi s-a parut nefericita traducerea. Pe scurt, a nu mai crede in « totdeauna » si in datoria de a-mi mentine promisiunea ci a admite din start ipoteza caracterului contractual (deci limitat si conditionat) si dreptul de a rezilia acest contract.

  2. Mie imi place primul punct. Ati observat ca aproape toate cantecele de dragoste exprima un sentiment acut de inutilitate in absenta celui drag? Sunt nimic fara tine, am nimic fara tine, s.a.m.d.
    Relatiile, in opinia mea, esueaza, din cauza concentrarii excesive asupra celuilalt: ce gandeste, ce vrea, ce face, cat ma iubeste, ma mai iubeste? Pare romantic sa spui ca erai un nimic pana la aparitia lui/ei, dar oare cel care spune asta se gandeste macar o clipa ce povara incredibila arunca pe umerii celuilalt? Ca sa nu te dezamageasca, celalalt va incerca din rasputeri sa ramana fidel acestei imagini perfecte, pana cand va obosi. Si te va uri…Vedem gresit relatiile ca fiind o obligatie, in loc sa le privim ca pe o oprtunitate de a creste in doi…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s