Un fotbalist amator


Nu va faceti iluzii: nu mai gasesti fotbalisti amatori in ziua de azi. Nici nu mai pot urmari la televizor un meci pe parcursul caruia comentatorii vorbesc doar despre bani, bani, bani.

E vorba de un jucator care a parasit terenul de fotbal in urma cu 80 de ani si aceasta lume in urma cu 52 de ani. Nu inainte de a primi un Nobel pentru literatura, in 1957. In acel an, pe lista apare numele Albert Camus.

Nu e bine si frumos sa-ti uiti tovarasii dim timpuri grele. Si scuza ca nu mai avem aceleasi preferinte filosofice, religioase si politice nu tine. Il cam uitasem pe Camus; azi dimineata am vazut pe un monitor la metrou: s-a intamplat pe 4 ianuarie 1960 … Albert Camus a murit intr-un accident rutier, la numai 46 de ani.

Mitul lui Sisif, Ciuma, Strainul au fost publicate in romaneste si inainte de 89, avand acoperirea apartenentei autorului la Partidul Comunist Francez. In primul an de facultate (acum un sfert de secol) am vrut sa prezint doua referate la sesiunea de comunicari a studentilor, la sectiunea franceza – unul despre Mitul lui Sisif, celalalt despre Ciuma. Am depus rezumatele, profesoara a zis ca sunt in regula. In ziua prezentarii aflu ca primul nu fusese acceptat pentru ca titlul – Absurdul si sinuciderea – atrasese atentia (chiar incepand cu acel an, sinuciderea devenise un cuvant tabu; disparuse chiar si din statistica – vezi bine, nimeni nu putea sa se sinucida in minunata Românie socialista!). Cealalta comunicare, intitulata simplu, Despre Ciumă, nu parea deloc suspecta (poate ca s-au gandit ca voi trata aspecte medicale in opera lui Camus). Referatul trebuia tinut in limba româna, ca sa inteleaga si tovarasii de la cultura depre ce e vorba, dar se puteau da citate in limba originala. Asa ca am venit cu doua pagini (scrise de mana) in care erau patru citate consistente. Totul se incheia chiar cu ultimul paragraf al romanului. (« […] poate sa vina o zi cand, spre nenorocirea si invatatura oamenilor, ciuma isi va trezi sobolanii si-i va trimite sa moara intr-o cetate fericita »).

Camus mi-a fost alaturi in niste ani foarte grei pentru cultivarea gandirii. Chiar si modul sau de a-si trai necredinta m-a ajutat sa-mi gasesc mai apoi credinta.

Inapoi la fotbal. Camus a fost o glorie locala in Algeria Franceza. Tuberculoza a pus capat carierei sale sportive la numai 17 ani. A continuat sa urmareasca fotbalul din tribune, ca iubitor pasionat. A spus in cateva randuri ca tot ceea ce stie despre morala a invatat pe teren. A fost in ultima generatie de fotbalisti amatori; amator inseamna « cel care iubeste ». (Cantecul de lebada al acestei epoci din istoria fotbalului a apartinut Ungariei lui Ferenc Puskás, la Mondialul din 1954 – dubla cu Germania, cu acele incredibile scoruri: 8-3 in grupa si 2-3 in finala!)

Sper ca totul i se va ierta pentru ca mult a iubit. Prietenii i-au ridicat un monument simplu (nu mai simplu insa decat piatra lui funerara: « Albert Camus 1913-1960 »), la poalele unui munte algerian, cu un citat dintr-o povestire a sa:

Je comprends ici ce

qu’on appelle gloire

le droit d’aimer sans

mesure albert camus

17 réflexions sur “Un fotbalist amator

 1. Camus:)
  La 22 de ani am incercat sa conving pe cineva ca truda lui Sisif nu era zadarnica. Acum stiu ca suferinta nu aduce prea multe beneficii. Ar trebui sa fim toti hedonoisti 🙂
  p.s. bani,bani….am rugat un calugar intr-o manastire sa-mi recomande o carte care sa ma ajute duhovniceste si mi-a ales ortodoxia si problema banilor Si azi ma intreb de ce….

 2. « Sper ca totul i se va ierta pentru ca mult a iubit. » Așa ați încheiat articolul. Ce ar trebui să i se ierte?

  1. Aici – cateva solidarizari implicite cu pozitia partidului din care a facut parte (iar PCF a fost cel mai stalinist partid din Europa Occidenatala).
   Dincolo – nu sunt eu in masura sa-l judec, ar ma rog sa cantareasca mai mult nemasura iubirii.

 3. Camus susţine că a intrat în Partidul Comunist Francez „pentru a trăi pe viu obiecţiile mele la comunism… Numai după ce te angajezi adânc, poţi spune, cu egală energie, da sau nu.” De altfel, mult nu zăbovește în acest partid, părăsindu-l după unii în 1935 ( la un an de la aderare), după alții în 1937. Să nu uităm și că, în momentul aderării la PCF, scriitorul avea doar 21 de ani…
  Cat despre judecata de apoi, nu ma pot pronunta pentru ca nu reusesc sa diger ideea aceasta…

  1. Mea culpa. Nu am verificat dupa « 90 cum au stat de fapt lucrurile. Inainte de 89 se punea in fata prietenia lui cu Sartre (care a ramas stalinist pana in anii 60, apoi maoist), fara a se scoate o vorba despre diferentele politice si filosofice dintre cei doi (care erau de notorietete in Franta, dar erau bine filtrate de propaganda sa nu ajunga in lagarul socialist) aderarea sa la Partidul Comunist, trecandu-se sub tacere iesirea lui din partid.
   Multumesc mult pentru observatie.

 4. Iertarea, în opinia mea, nu înseamnă raportarea mea la un altul, ci tot la mine, respectiv iert atunci când eu ma pun de acord cu o idee/situație pe care nu o acceptasem anterior. Mulți însă reușesc cumva să facă și din iertare o metodă de a-și mai peria un pic imaginea.
  Multumesc pentru dialog. Si pentru articol.

  1. Am o opinie diferita. Iertarea capata semnificatie doar prin raportare la altul. Si da, poate insemna si impacarea cu situatia, dar atunci ma iert mai degraba pe mine.

 5. Mi-a venit din senin pofta să folosesc diacriticele. E amuzant. Într-atât m-am obișnuit să scriu fără ele, încât e o provocare să îmi amintesc acum să le așez pe toate unde le este locul. 🙂

  1. Problema, Gabi, este că nu cred o iotă din povestea cu judecata de dupa moarte, cu iadul, raiul, etc…Subiectul este sensibil, de aceea nu sunt interesată să îl dezvolt. 🙂

 6. Poate nu e nici locul , nici momentul pentru un astfel de subiect .Atata doar -se parea-ca te preocupa subiectul .Sigur nu te-a intrebat cine trebuia .Se poate si sa fi inteles eu gresit .
  Ramona , vreau sa vad si eu filmul pe care l-ai recomandat .Mereu raman in urma pentru ca n-am timp .Iti multumesc pentru raspuns .

 7. Filmul lansează o idee provocatoare. Așa l-am perceput eu, cel puțin. Când vei reuși să îl vezi, te aștept cu păreri.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s