Obişnuiţi să ajutaţi bătrânicile să treacă strada?


Adoptaţi acelaşi gen de atitudine când interacţionaţi cu o persoană care suferă de schizofrenie care se întâmplă sa locuiască prin apropiere.

Aceasta nu înseamnă ca trebuie să fiţi excesiv de prietenoşi, ci doar să nu o ignoraţi. Antrenaţi-o în conversaţii, dar evitaţi să fiţi intruziv.

Luaţi în considerare şi faptul că persoana poate deveni brusc anxioasă şi, în consecinţă, se poate izola. Lăsaţi-i liberatatea de a se retrage, dar păstraţi comunicarea  deschisă.

Dacă vreţi, invitaţi-o să vă facă o vizită, atunci când se va simţi în stare. Oferiţi-i o prajitură sau o floare sau faceţi orice alt gest prietenos.

Trimiteţi-i de câte ori aveţi ocazia o felicitare cu un mesaj scurt, amical.

7 réflexions sur “Obişnuiţi să ajutaţi bătrânicile să treacă strada?

  1. Desigur.
   Am avertizat asupra riscului de a fi prea intruziv.
   Din pacate, se intampla adesea sa ignoram nevoile speciale de comunicare ale persoanelor cu probleme severe de sanatate mintala.
   Bine ati venit pe acest blog. Va astept in continuare cu interes.

 1. Din experienta dumneavoastra clinica credeti ca o casatorie cu o persoana care sufera de schizofrenie e posibila?

 2. Daca e posibila? Din ce punct de vedere? Juridic se poate in toate cazurile in care persoana nu este pusa sub interdictie (adica in majoritatea cazurilor). Altminteri, exista un risc genetic de 7-8% ca un copil care are un parinte cu schizofrenie sa dezvolte boala (de notat ca riscul in populatia generala este de 1%). Altminteri, din experienta clinica, pot sa va spun ca exista destule persoane cu schizofrenie casatorite.

  1. Ce inseamna mai exact punerea sub interdictie? Banuiesc ca persoanele care sufera de schizofrenie dar care sunt functionale (au un loc de munca, viata sociala etc.) nu pot fi puse sub interdictie.

   1. Evident, nu. Lipsa capacitatii de decizie ar trebui sa fie permanenta si constatata in cadrul unui proces medico-legal (in care este asigurat dreptul la aparare). Decizia este pronuntata de judecator pe baza probelor administrate, diagnosticul nefiind o proba (expertiza medico-legala psihiatrica furnizeaza doar un aviz, raspunzand, in limbaj inteligibil pentru un nespecialist la intrebarile formulate oficial de judecator). Majoritatea persoanelor cu schizofrenie au capacitate de decizie, cu exceptia episoadelor psihotice acute.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s