Viaţa e mai frumoasă în zilele ploioase


Un experiment celebru, facut de Norman Schwarz si Gerald Clore in urma cu aproape 30 de ani, arata ca « oamenii cauta explicatii impersonale pentru starile emotionale neplacute atunci cand asemenea explicatii sunt disponibile ».

Experimentul este de o simplitate clasica.

Oamenii sunt sunati pentru a raspunde la un set de intrebari despre calitatea vietii lor, fie intr-o zi insorita, fie intr-o zi cu ploaie. Se constata ca persoanele intervievate in zilele ploioase au un scor de satisfactie mai mic, in medie, decat cele care raspund la intrebari cand straluceste soarele primaverii.

Pana aici, experimentul asta e apa de ploaie, veti spune. Dar partea frumoasa abia urmeaza.

In runda urmatoare, prima intrebare devine: « Cum e vremea azi? » (experimentatorul pretinde ca suna din alt oras). Rezultatele nu se schimba in zilele insorite, insa scorurile de satisfactie cresc in grupul intervievat in zilele ploioase (pentru ca oamenii gasesc o explicatie a starilor emotionale negative; consecutiv, media scorurilor lor de multumire cu viata pe care o duc  egaleaza  media din grupul « insorit »)

Se pare ca oamenii tind sa considere fericirea ca « starea normala », iar emotiile neplacute ca « deviatii ». Suntem, de altfel, « dotati » psihologic pentru a le corecta adesea « din condei » – suntem multumiti cand putem da vina pe ploaie.

5 réflexions sur “Viaţa e mai frumoasă în zilele ploioase

  1. Mă bucur să vă descopăr blogul.
    Am crezut mereu că e un acquis evoluționar: să fim foarte sensibili la lucrurile rele, și insensibili (sau mult mai puțin sensibili la lucrurile bune). La urma urmelor, nu-mi petrec timpul gândidu-mă la mâna mea dreaptă, dar, dacă mi-aș pierde-o, m-aș gândi tot timpul.
    Părem să apreciem arta născută din suferință și tumult. Arta născută din fericire e considerată minoră. Eu cred că lucrurile ar trebui să stea invers, însă eu nu sunt un crititc.

  2. E un paradox , dar inainte de-a citi ce-ati scris, n-as fi zis ca-i asa. Chiar asa e .
    Dar oare e bine sa dam vina pe ploaie ?

  3. Cu atata indarjire fugim de starile noastre negative ( cine le-o fi numit asa oare caci ele te ajuta sa te cunosti si sa cresti? ) de parca nu ar fi si ele tot o parte din noi…Ca sa reusim sa le constientizam, sa le dam nume ( ati observat ca de multe ori nici macar nu stim sa definim starea de spirt care ne incearca?), e nevoie insa de singuratate, iar de ea fugim mai abitir ca dracu’ de tamaie…
    Ninge nemteste afara. Si nu mi-e frica sa stau de vorba cu mine…

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s