Marea tăcere


In România, cateva mii de oameni trec in aceste zile printr-un episod depresiv. La sfarsitul anului vor fi 500 de mii care vor fi suferit fiecare cateva luni de aceasta boala (care a devenit in 2011 inamicul global numarul 1 al sanatatii publice).

Luna aceasta, cel putin 20 000 de oameni (doar in România) se vor gandi frecvent la sinucidere. Multi dintre ei vor face chiar planuri suicidare.

Saptamana aceasta, daca nimic nu s-a schimbat in bine fata de anul trecut, cel putin 1000 de oameni din România vor incerca sa se sinucida. Cei mai multi vor rata. De data asta.

7 sau 8 dintre cei care au incercat astazi au reusit; majoritatea erau la a treia sau a patra tentativa. 6 dintre ei erau intr-un episod depresiv.

Iar in jurul lor a fost o mare tacere.

Chiar si medicii evita sa discute gandurile suicidare ale pacientilor lor depresivi. Uneori cu falsa justificare ca daca discuti despre acest subiect dai idei. De fapt, a asculta cu intelegere, fara sa judeci, e calea regala care duce la reducerea riscului suicidar.

 

14 réflexions sur “Marea tăcere

   1. Pentru inceput sa renuntam la « incurajari » de genul « trebuie doar sa vrei » si « o sa vezi, o sa fie bine ». Pur si simplu sa ascultam pentru a intelege, nu pentru a il « convinge » ca nu gandeste cum trebuie.

   2. « trebuie doar sa vrei »…. e o reteta pentru dezastru in ochii mei.
    Un depresiv nu duce lipsa de vrut ci de putut.
    O persoana cu deficit de noradrenalina ce intra in retardare psihomotorie… efectiv nu poate… nu ca nu vrea….

 1. Ce poti sa ii spui unui om care se gandeste sa plece? Uneori plecam pentru ca nimeni nu ne spune sa ramanem…
  Ce poti sa ii spui unui om care simte ca moare de infinite ori intr-o zi? Il tii de mana strans si taci. Sunt atatea de tacut…
  Si ce poti sa ii spui unui om a obosit? Te opresti si iti tragi sufletul in locul lui. Odata, el si-l va trage pentru tine.
  In jurul lor a fost o mare tacere compromisa, din pacate, de o mare absenta…

 2. Domnule doctor, solilocvia poate aparea in cadrul depresiei sau tulburarii obsesiv-compulsive? Poate ca termenul e folosit gresit atat timp cat cel in cauza isi da seama ca vorbeste singur si ca nu e vorba de halucinatii vizuale.

 3. Care este legatura intre depresie si lipsa iubirii, resimtita de pacient? Personal, cred ca iubirea are forta suficienta de a ajuta in cea mai mare masura compensarea multor depresivi.

  1. Iubirea are intr-adevar forta, dar daca nu mai stim sa o primim?
   In depresie, prima se pierde increderea – in lume si in sine. Cand se ajunge la idei suicidare, e pe cale sa fie pierduta speranta.
   Primul lucru pe care il putem face e sa oferim speranta. Nu in forma superficiala – « totul o sa fie bine », ci « imi pasa de de tine si sunt aici, nu pentru a-ti spune ce sa faci, ci sunt aici orice ai alege; pot sa-mi petrec un timp gandindu-ma la ale tale, nu la ale mele ».
   Lipsa de speranta e factorul care se coreleaza strans cu o intentie suicidara puternica si cu mare letalitate (adica persoana alege metode foarte eficiente, fara posibilitati de scapare).
   Lipsa de iubire, lipsa de incredere si lipsa de speranta formeaza, intr-adevar, triada mortala.

   1. Eu cred ca sunt activati centrii nervosi responsabili de perceptia suferintei.

    Cand e rau, rau… percep starea ca pe o suferinta… si stiu ca nu-s singurul care o percepe asa. E crunt sa suferi fara un focar clar de durere. Personal cred ca multi aleg sa se sinucida pentru a scapa de suferinta.

    Lipsa conexiunilor veritabile in viata unui om poate accentua sentimentul de singuratate pe care un depresiv il simte. Stima de sine se duce la vale. Apare adesea si sentimentul de rusine care duce la o deconectare si mai puternica. In fine… e complex. 🙂

 4. Iti scriu de-aici
  de unde cuvantul nu poate ajunge
  e atata liniste intre noi
  cat sa frangi in doua departarea ca pe-o paine calda
  si-atata tristete intre noi
  de parca au murit toate pasarile lumii pe crengi de argint…

  Versuri pentru Dana, fosta colega de scoala, care nu a mai putut… 😦

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s