Nu sunt nebun


Aud des aceasta declaratie ferma chiar din primele minute ale consultatiei. Raspunsul meu e ca lumea nu se imparte in buni si nebuni, ca psihiatrul trateaza tulburari mintale asa cum cardiologul trateaza tulburari cardiace si ca un om nu este boala lui (N-ar trebui sa spunem nici « doamna X e cardiopata », nici « domnul Y e psihopat »). Nu sunt dintre cei care sustin ca « nebun » ar trebui scos din dictionar; doar ca el nu are nici o valoare intr-un cabinet medical.

O persoana poate suferi de schizofrenie (nu este schizofrenica), poate avea un episod depresiv (nu este depresiva), poate avea o criza epileptica (nu este epileptica). Pentru ca o persoana poate suferi de schizofrenie si sa ia si premiul Nobel (matematicianul John Nash, de exemplu) sau poate avea crize epileptice si episoade afective severe si sa picteze ca nimeni altul (ma gandesc la Van Gogh).

TARIILE  NOASTRE  SUNT  SI  SLABICIUNILE  NOASTRE. Nimeni nu este condamnat sa fie « nebun », toti suntem vulnerabili in diverse feluri la tulburari mintale. Stim astazi ca toate tulburarile mintale severe sunt legate de gene de vulnerabilitate care poarta in acelasi timp si caractere necesare intr-o anumita proportie in populatie. Daca am avea doar gene « absolut sigure » am fi la fel de putin adaptabili ca pinguinii. Probabil ca pinguinii nu fac niciodata o boala echivalenta cu schizofrenia, dar nici nu compun simfonii. SLABICIUNILE NOASTRE  SUNT  SI  TARIILE  NOASTRE.

Daca nu vreti sa aveti de-a face cu nebuni, iata o prima lista de persoane nefrecventabile: Isaac Newton, Ludwig van Beethoven, Michelangelo, Robert Schumann, Virginia Woolf, Winston Churchill, Lev Tolstoi, Eugene O’Neill, Vivien Leigh, Charles Dickens. Lista ramane deschisa. Astept propunerile voastre pentru Corabia Nebunilor.

34 réflexions sur “Nu sunt nebun

 1. M-am mai documentat de la ultimul schimb de replici despre Eminescu . Evident ca incep sa va dau dreptate …

  1. Probabil ca toti au avut si episoade psihotice, dar ceea ce au avut ei mai nociv nu tine de aceste episoade, ci de tulburari de persoonalitate severe.

 2. Cioran? M-ar interesa parerea dvs., in special despre ultima perioada a vietii sale cand, afectat de Alzheimer, uitase cine este, dar a inceput, dintr-o data, sa vorbeasca in limba romana, desi nu o mai vorbise de 50 de ani.

 3. Printesa Diana de Wales , Vincent van Gogh , George Orwell , Wolfgang Amadeus Mozart , Hans Christian Andersen , Syd Barrett , Immanuel Kant , John Forbes Nash , Vaslav Nijinski …

   1. Andersen a scris pentru adulti. Daca citim dincolo de « poveste » gasim neputinte, neacceptarea propriei conditii, iubire, sacrificiu (Mica Sirena), copii fara parinti (Craiasa zapezii), saracie, moarte (Fetita cu chibrituri), handicap, iubire neimpartasita (Soldatelul de plumb). Andersen simtea compasiune pentru suferintele oamenilor, pe care le transpunea in povesti adresate copiilor.

   2. Basmele folosesc atat adultilor cat si copiilor in gestionarea angoaselor si a crizelor de dezvoltare. Tot in Danemarca exista astazi o experienta bogata in tratarea tulburarilor emotionale ale copiilor cu povesti (si de Andersen). Parintii de azi tind sa cada in capcana « corectarii » povestilor pentru a fi mai lipsite de violenta, frica si moarte. Basmele se adreseaza atat adultilor cat si copiilor fiind vehicule foarte bune pentru procesarea simbolica a conflictelor interioare la orice varsta.

 4. Corabia e fumegândă. Probabil de la atâtea arderi interioare… Părăsesc malul normalității false și urc la bord. Nu singură. La brațul unui nebun splendid: Nikola Tesla.

 5. Sclipitoare , pline de imaginatie . Imi place Mica Sirena , in special .
  Sau dati-mi variante de raspuns , pentru ca nu stiu la ce va ganditi .
  Ma pun sa le recitesc -ce buna idee-si voi gandi la cald cum mi se par .

  1. Ma gandeam sa comentam putin « Craiasa zapezii ». Dar putem sa comentam si finalul de la « Mica Sirena » prin comparatie cu finalul filmului Disney.

   1. Poate veti povesti intr-o zi si despre Craiasa Zapezii. As fi curioasa sa vad cum o interpretati. Este o poveste lunga, greoaie si plina de simboluri, care merita pe rand disecate. Si poate pornim chiar de la primul – oglinda. In poveste, in oglinda diavolului, tot ce este bun si frumos se diminueaza, iar tot ce este rau si urat se multiplica. Dar nu suntem si noi, oamenii, oglinda unii altora? O bucatica din acea oglinda nu s-a infipt oare si in inima noastra? Nu ni se intampla, uneori, sa vedem disproportionat in cel din fata noastra?

 6. Maine .
  Trebuie sa o recitesc .Imi amintesc vag …Doar anumite lucruri : fulgi de zapada , doi copii , trandafiri , craiasa , sanie , pantofiori rosii , ciob de gheata , iubire , rugaciune , Biblie , bunica , vesnicie…
  Si mai ajutati-ma putin referitor la comentariu .

 7. Am facut o fapta buna . Cred . Am citit povestea unei fetite .
   »Craiasa Zapezii » mi-a miscat sufletul in copilarie , o face si acum . Are o frumusete aparte , as putea spune , chiar spirituala . Sigur ca modul de perceptie e usor diferit de cel din copilarie . Acum observ multe amanunte care atunci mi-au scapat .Povestea trateaza oarecum lupta bine-rau iar obstacolele sunt pe rand inlaturate datorita perseverentei insufletita de dragoste . Finalul este in acest caz unul fericit datorita iubirii neconditionate , altruiste . Am remarcat cum la baza transformarii dinspre rau spre bine sta rugaciunea .E interesant cum se termina povestea cu un citat din Biblie , foarte natural si potrivit. In copilarie , basmele lui Andersen m-au emotionat profund : pur si simplu traiam povestea . Mereu m-am identificat cu personajul pozitiv si am suferit cu cel care suferea . Am plans de-adevarat de multe ori .
  E o incantare , in continuare , sa citesc povesti . Niciodata n-as putea sa ma plictisesc de ele .
  Daca nu m-ati ajutat , asta e !…

 8. Ooo…!!! Ce surpriza ! ( Vad ca e molipsitor ..)
  Citez din D.G.-,,Marea Insula a Cainilor,, :,,Imaginile nu vorbesc singure .Orice imagine are in spate o mie de cuvinte . Povestea creeaza perceptia .,,Acum astept doua comentarii .
  Multumesc mult .

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l’aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s