Ziua Tricolorului


Foarte buna ideea de a avea o zi de sarbatorire a tricolorului. Ca multe alte idei bune in România. a avut parte de o aplicare dupa ureche. In 1998, la 150 de ani de la Revolutia de la 1848, a fost adoptata legea care stabilea sarbatorirea Zilei Tricolorului in fiecare an in data de 26 iunie.

In 14 iunie 1848 (pe stil vechi, cel oficial pe atunci in Tara Româneasca; pe stil nou, oficial in Transilvania, era 26 iunie), decretul nr. 1 al Guvernului provizoriu menționa că „Steagul Național va avea trei culori: albastru, galben, roșu”, urmând ca deviza scrisă pe flamuri să fie „DPEПTATE ФPЪЦIE” („Dreptate, Frăție”). Dar culorile erau dispuse orizontal, cu albastrul sus. Abia in 13 iulie, decretul 252 stabileste dispunerea verticala a culorilor, cu albastrul la lance.

Nu vad de ce am sarbatori dupa stilul nou un eveniment petrecut inainte de 1918 (daca adoptam principiul actualizarii retroactive a calendarului, atunci ar trebui, de exemplu, sa sarbatorim si Unirea Principatelor pe 5 februarie, nu pe 24 ianuarie). Asadar, mai potrivit ar fi sa onoram tricolorul fie pe 14 iunie, fie pe 13 iulie (as opta pentru a doua varianta, avand in vedere ca este prima data cand este oficializata dispunerea actuala a culorilor).

Ar fi frumos sa se intoneze solemn in aceasta zi si cele doua compozitii ale lui Ciprian Porumbescu dedicate tricolorului : Trei culori si Pe-al nostru steag e scris unire.

As asop

Une réflexion sur “Ziua Tricolorului

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s