Să ne fie ruşine!


Peste 50% dintre noi cred, în anul de graţie 2012, că persoanele care suferă de schizofrenie sunt violente şi ar trebui ţinute undeva departe de societate pentru că reprezintă un pericol permanent.

În aceste condiţii, nici nu am de ce să mă mir de ideile primitive promovate de un reportaj difuzat ieri seară la TVR despre « aceşti psihopaţi lăsaţi în libertate ». În final ecranul era acoperit cu litere mari, roşii (de sânge!!!), care ne anunţau că, într-un an, persoanele cu schizofrenie comit 500 de infracţiuni violente.

Să zicem, de dragul discuţiei, că ar fi o cifră reală (ca profesionist implicat vreme de câţiva ani în proiecte pentru persoanele cu probleme severe de sănătate mintala aflate în penitenciare sau în spitale de psihiatrie  şi măsuri de siguranţă, cred că este o supraevaluare).  Ştiţi câte infracţiuni cu violentă comit, într-un an, persoanele « normale »? Peste 80 000. Altfel spus: din 400 de persoane cu schizofrenie, una singură va comite, anul acesta, o infracţiune violentă, dar « normalii » au o rată de 1 la 200, adică dublă.

Şi ăsta e doar vârful aisbergului violenţei « normalilor ». Vreţi să vorbim despre cele peste 2000 de femei bătute zilnic de partenerii lor « normali »? Dintre care 60-70 sunt omorâte în bătaie în fiecare an. De « normali », desigur. În aproape toate cazurile fiind implicat şi consumul abuziv de alcool. Dar alcoolul consumat excesiv de cel putin 4 milioane de români nu e un pericol atât de mare pentru societate precum schizofrenicii lăsaţi în libertate, nu-i aşa?

6 réflexions sur “Să ne fie ruşine!

  1. Da , vrem sa se vorbeasca despre aceste subiecte ,, de nevorbit,, . E un bun inceput pentru luarea de atitudine .

  2. Sa ne fie rusine, intr-adevar! Am vazut si eu aseara reportajul, m-a mahnit. Un prieten foarte bun sufera de aceasta afectiune si este un om absolut minunat. Cu toate ca are o viata « normala » trebuie totusi sa-si ascunda afectiunea.

  3. CU alte cuvinte, noi, « normalii » adancim si mai mult suferinta si scarba acestor oameni, prin comportamentul nostru « normal » si sigur. Am vazut de curand un reportaj cu niste copii bolnavi de SIDA. Ce m-a mirat cumplit a fost faptul ca personalul insusi purta « echipament de protectie » la intrarea in salonul izolat al acestor copii, adica, manusi si masca de protectie. Vorbim de o simpla vizita care nu implica nici un risc de imbolnavire. SUntem bolnavi de prea multa « normalitate »!!!

    1. Dar implica un risc de imbolnavire a copiilor. Nu uitati ca SIDA este o imunodeficienta, deci copii respectivi pot fi vulnerabili la germenii pe care noi ii purtam fara sa ne imbolnaveasca. Acesta este sensul mastii de protectie. Altminteri, da, e adevarat ca adesea ne protejam de pericole imaginare. Si ca nu ne gandim la fel de mult la protectia celor vulnerabili.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s