Republica Minciunii şi Regatul României


„Deşi mulţi cred că a nu fi lăsat să intri înapoi în ţara ta este mai uşor de suportat decât a nu fi lăsat să pleci, aceasta nu este adevărat. Sentimentul de lipsă de putere şi de libertate este asociat ambelor situaţii.” (Mihai I al României)

Mai putin de 1000 de persoane si-au impartit o republica a minciunii. Tot cam atatia membri avea partidul comunist atunci cand i s-a dat in exploatare republica zisa populara, de fapt o gubernie sovietica.

Republica de azi nu este, desigur, sovietica. Are insa in comun cu ideologia comunista un dispret profund fata de adevar. Fata de acel adevar mic, umil, de zi cu zi, care iese la iveala, socratic, din exprimarea libera a opiniilor.

Adevarul ne face liberi. Si libertatea e prima conditie pentru a gasi o farama mai mare din Adevar.

In 1947, 1000 de oameni au inchis portile de iesire din România. In 2012 tot cam atatia oameni se straduiesc sa tina inchise usile de intrare spre o Românie mai adevarata. Ca sa traim intr-un limb al minciunii, inca denumit conventional România.

Se vantura  minciuni in legatura cu orice si se tace in legatura cu un singur lucru: ca România are un rege legitim, care se intampla sa fie un exemplu de moralitate, curaj si uitare de sine atunci cand vine vorba de ţara sa. Tara care poate redeveni si a noastra daca vom denunta conventia mincinoasa a celor 1000.

6 réflexions sur “Republica Minciunii şi Regatul României

 1. Un articol de bun simț! Aș avea două întrebări, cu permisunea dumneavoastră:
  1. Ce ar putea face Regele Mihai I pentru a ajuta Romania în aceste clipe, pentru a împiedica enorma rușine a zilelor următoare? Știu cât respect i se acordă în afara granițelor, nu ar putea avea un cuvant de spus, de care să țină seama stimabilii oficiali europeni și americani?
  2. De ce nu dorește clasa politică actuală revenirea la statutul de regat? Ce are de pierdut?

  1. 1.a) Mingea e la noi. Regele este de 85 de ani la dispozitia tarii. A spus deja ca juramantul sau ramane valabil, dar si poporul roman trebuie sa-si reconfirme dorinta de a fi reprezentat de Coroana Romaniei.
   b) O posibila buna idee am gasit citind scrisoarea unui roman care munceste in ITALIA, publicata pe blogul Principelui Radu. Scrie concetateanul nostru: »Eu, Zamfir Mihai, cetatean al Romaniei, cunosc un singur conducator astazi: Majestatea sa Regele Mihai I al Romaniei si Parlamentul care îl învesteste. » Am putea trimite multe asemenea mesaje catre presedintii celor doua Camere. Ca sa stie ce au de facut atunci cand se apuca, de pomana, sa revizuiasca o constitutie republicana iremediabil bolnava.
   c)Regele are un cuvant de spus si l-a folosit in multe randuri cu asupra de masura. Acum ce ar putea sa spuna? Cred ca tacerea regelui din aceste zile ar trebui sa se auda cel mai limpede in acest vacarm de minciuni. Iar atunci cand a vorbit, in octombrie trecut, a pus degetul pe rana:principala problema e personalizarea puterii. A fost un diagnostic exact al unei boli care nu a intarziat sa-si arate potentialul distructiv. Personalizarea maladiva a puterii este pe cale sa distruga Romania.
   2. a)Pentru ca toata cariera lor se bazeaza pe alinierea in spatele unor sefi pe care ii propulseaza in fotoliul prezidential; din acest fotoliu se distribuie apoi Romania ca prada de razboi. Presedintele, dupa cum s-a dovedit in aceste zile, nu raspunde in fata nimanui.
   b) Cei cu adevarat capabili nu arr avea decat de castigat. Dar nu ei sunt acum in fruntea bucatelor.

 2. Pot eu , simplu cetatean, sa fac ceva concret in acest moment ( pentru ca sunt intru totul de acord cu ce ati scris ) ?

 3. Perfect de acord, vă mulțumesc!
  Mi-aș dori ca Regele MIhai I să fie cel care mă reprezintă. Este singurul om de stat care m-a determinat să mă ridic în picioare atunci când l-am văzut vorbind la televizor. Ar trebui să se facă un referendum și pe aceasta temă, să aflăm ce vrea poporul. Cine să îl organizeze însă și cine să respecte rezultatul lui?!?

  1. Strict juridic nu ar fi nevoie de referendum pentru reinstaurarea monarhiei. Daca actul abdicarii de la 30 decembrie 1947 este nul de drept, atunci restabilim status quo ante (in acest caz cei care doresc republica pot cere abrogarea Constitutiei din 1923 prin procedurile prevazute de aceasta – in esenta, cai parlamentare),

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s