Lauda de sine şi încrederea în sine


“Cand esti chemat impreuna cu altii la vreun ospat, nu te aseza in locul cel dintai, ca nu cumva sa fie chemat altul mai de cinste decat tine. Si venind cel care te-a chemat pe tine si pe el, iti va zice: Da acestuia locul. Atunci, cu rusine, te vei duce sa te asezi pe locul cel mai de pe urma… Tu asaza-te in cel din urma loc. Si vazandu-te cel ce te-a chemat, sa-ti zica: Prietene, muta-te mai sus” (Evanghelia după Luca )

Pregatirea pentru interviurile pentru angajare a devenit o industrie in sine. In multe dintre « manualele » de genul « Cum sa reusesti la interviuri », e la loc de cinste o tehnica numita bragging: a vorbi cu orice prilej cu incantare despre ceea ce stii sa faci si sa afisezi incredere in sine in legatura cu lucrurile pe care le-ai putea face.

Poate ca e un sfat util pe o piata a muncii in care competitia e acerba. Devine problematic atunci cand incepem sa il aplicam si in viata personala. Daca ajungem sa folosim orice intalnire  cu oamenii pentru a ne crea imagine, nu mai ramane timp pentru a impartasi nelinistile, tristetile, dorintele si sperantele noastre autentice. Iar eventuala apreciere a imaginii pe care o proiectez nu ajuta la intarirea increderii in sine, deoarece imi spun, in sinea mea, uneori chiar imediat dupa momentul aplauzelor: « Daca ar sti cum sunt eu de fapt… »

3 réflexions sur “Lauda de sine şi încrederea în sine

  1. Pai, da, vedeti cum ne intoarcem dupa ce incercam toate posibilitatile naucitoare la principiile pe care de fapt s-a cladit lumea si omul?… eu m-am convins de multe lucruri. Äcum incep sa inteleg valoarea lui « Acelasi ieri, azi si maine »…si zau ca dupa cautari si cautari n-ai cum sa ajungi la altceva mai bun. Deci, da!

    P.S. Cum ar arata un « manual de interviu » modern de care pomeneati avand ca « reguli de reusita » citate/paragrafe/principii ca cele pe care le-ati enumerat la inceputul articolului? Va dati seama ce contrast ar fi? Si ce neobisnuit!…

  2. « You can waste a whole lifetime/Trying to be/What you think is expected of you/ But you’ll never be free. » Chris Rea – Gone Fishing
    « Îți poți irosi întreaga viață/ Încercând să fii/ceea ce crezi că se vrea de la tine/ratându-ți astfel libertatea. »

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s