1.1.0.1 » – Unde am gresit de mi se intampla toate astea? »
« Teorema lumii drepte » spune că dacă faci ceea ce trebuie, primesti ceea ce meriti. Lumea nefiind insa conformă teoremei, persoana care o aplica lumii ajunge la un moment dat sa se confrunte cu un corolar care îi spune: daca nu ai primit ceea ce crezi ca meriti, inseamna ca nu ai facut tot ceea ce trebuie. Ca ai gresit. Mai mult: te afli pe o cale gresita. Adica nu stii inca reteta fericirii. Cum ai fost invatat ca ea exista, cei care merg acum pe « calea corecta » ti-au luat-o, cu siguranta, inainte. Mai rau e faptul ca nici nu stii unde ai gresit. S-ar putea sa fii « defect »?
1.1.0.2 » – Dar credeti ca ma pot schimba? Eu am fost asa intotdeauna… »
In aceasta fantasma, lumea e « dreapta » si intr-un alt sens: e liniara, viitorul este consecinta strict determinata a trecutului. Nimic nu poate fi schimbat, nu exista alegeri, ci doar o succesiune strict determinata de cauze si efecte. Iesirea din lumea « dreapta » inseamna si asumarea libertatii dureroase a alegerii.
*Sintagma nu imi apartine. Am auzit-o intr-un curs al profesorului Oancea, prin 98 sau 99, dar nu mai stiu care era sursa primara.
Totul se poate schimba. Trebuie doar să vrem şi să avem putere să luptăm cu lenea şi prejudecăţile celor care încearcă să ne aducă la nivelul lor. Viitorul ni-l scriem singuri, iar de trăit alegem cum să trăim fiecare. Nu trebuie să întrebăm pe nimeni de ce ni se întamplă anumite lucruri. Trebuie să facem lucrurile în mod corect fără a aştepta acelaşi comportament din partea celorlalţi. Altfel nu te poţi împăca cu tine însuţi şi te întrebi degeaba « de ce ».
Eu as vrea sa intreb altceva: sunt ‘defecta’ daca mie nu mi-a trecut niciodata teoria asta prin minte? Am realizat ca ea exista dupa ce-am vazut mai multe citate ‘inspirationale’ si plangeri despre ‘nedreptatea lumii’ pe internet. Recunosc ca nici acum n-o pricep; adica inteleg la nivel intelectual despre ce e vorba, dar sentimentul si motivul pentru care apare mi-e complet strain. Partea care m-a facut sa scriu comentariul e: ‘Unde am gresit de mi se intampla toate astea?’; prima oara cand am auzit expresia asta, m-a socat si indurerat, fiindca am resimtit-o spusa complet nepotrivit cu contextul si de-abia acum, citind articolul, mi-am dat seama ca persoana care a spus-o crede in teoria asta.
Ce anume v-a socat si indurerat in aceasta expresie?