Flori, fete, filme si povesti (9)


1. Papucul-doamnei si sângele-voinicului fac parte din aceeasi familie – cea a orhideelor. Orhideele erau florile preferate ale unui dictator care putea asculta o zi intreaga Inelul Nibelungilor.

2. Numele pe feminin care il cautam are legatura atat cu cel mai mare razboi al Greciei antice, cat si cu cel mai mare razboi al Greciei moderne. Numele a fost purtat de prea frumoasa sotie a regelui Menelaos al Spartei, dar si de fiica unui Duce al Spartei, nascuta in 1896 la Atena. Tatal acestei printese a fost de doua ori rege al Greciei, iar fiul ei avea sa fie de doua ori rege al unei alte tari balcanice.

3. Filmul e regizat de Franco Zeffirelli, care pune in scena o poveste cu accente autobiografice care incepe  la Florenta in 1935… (filmul aici)

File:Villa sparta, ext., 13.JPG4. « Amama a fost frumoasa fizic, o frumusete care era manifestarea frumusetii sale interioare, a frumusetii spirituale si a profundei ei demnitati. Ochii ei aveau o culoare speciala, dificil de descris, poate albastru-deschis, poate mai degraba acvamarin sau verde primavaratic. Oamenii frumosi pot fi intimidanti sau dificil de apropiat, dar nu si ea. Unul dintre multele lucruri pe care Amama mi le-a spus a fost sa nu imi fie frica sa-mi arat afectiunea sau sa-mi pese de anumite lucruri. Ea stia cum sa-si apropie oamenii si sa le arate afectiune intr-un mod gratios si sincer, indiferent de cine erau acei oameni […] » (Titlul incomplet al cartii din care am citat este Portretul unei regine).

14 réflexions sur “Flori, fete, filme si povesti (9)

 1. Inelul Nibelungilor este scrisa de Wagner care era ,,obsesia muzicala » a lui Hitler, inca de la varsta de 12 ani. Si orhideele par sa fie florile lui preferate. Am gasit aici ceva interesant http://www.romaniatv.net/regele-mihai-diferentele-dintre-hitler-si-mussolini-erau-mari-mussolini-era-mai-cald-foto_8637.html
  Numele pare a fi Elena. Elena din Troia dar si principesa Elena de Grecia și Danemarca, soția regelui Carol al II-lea al României și mama regelui Mihai I, care s-a născut la 2 mai 1896, la Atena. A fost fiica cea mare a regelui Constantin I al Greciei (de doua ori rege) și a reginei Sofia de Prusia.
  Cartea este Elena. Portretul unei regine de Radu Principe de Hohenzollern-Veringen prezentata aici http://www.elefant.ro/carti/biografii-memorii/biografii/elena-portretul-unei-regine-9965.html
  Si filmul in care apare Mussolini ,,„Il Duce” este Tea with Mussolini si este povestea unor femei demne si curajoase, poveste desfasurata in 1935 la Florenta, asa cum si Elena de Grecia traieste la Florenta timp de trei decenii. Marta Bibescu, o descria ca ,,prezentabilă, înaltă, brunetă, cu un farmec discret și o fire plăcută care-i atrăgea pe cei din jur”.

   1. În aprilie 1941, Grecia este înfrântă de trupele italo-germane, iar regele George se autoexilează în Egipt. Zdrobită, Elena trebuie să-l însoţească pe Mihai la Berlin, respectiv la Roma, unde acesta poartă discuţii oficiale cu călăii Hitler şi Mussolini.
    aici scrie tot:)http://peles.ro/principesa-elena-de-grecia/

   2. « Îmi amintesc de un prânz cu Hitler, da, în 1941, în Berlin, nu am vorbi germana. Mama mea era cea care a purtat greul conversaţiei », spune Mihai de România, vorbind perfect engleza, dar greu de auzit.

 2. http://www.princeradublog.ro/jurnal/amintirea-reginei-elena/

  Pentru mine, Regina Elena va ramâne iubita mea Amama, pe care am iubit-o si care m-a iubit. Îmi amintesc multe lucruri despre aceasta minunata femeie, dar mai presus de toate îi voi multumi pentru faptul ca ea a crezut ca este posibil, precum în vorbele lui William Blake,

  „Sa vezi o lume într-un fir de nisip,
  Si un rai într-o floare salbatica,
  Sa tii nemarginirea în palma mâinii tale
  Si vecia într-o ora“.

 3. Surorile mele si cu mine îi spuneam „Amama“, un nume frumos care, pe lânga faptul ca înseamna bunica, destainuie un înteles spiritual profund, venit din rezonanta apropiata de cea a latinului „anima“, care înseamna suflet.
  frumos:)

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l’aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s