Depresia nu e o boală nouă


Am găsit mai demult la Sf. Simeon Noul Teolog o descriere a inconştientului care era analogă conceptului freudian de inconştient. Nimic nou sub soare.

Azi, fiind ziua de Sf. Ion, am citit câte ceva din Ioan Cassian (360 – 435), întemeietorul monahismului occidental (dar care s-ar putea sa fi fost din Scythia Minor – Dobrogea de azi). Redau mai jos fragmente din capitolul Despre întristare din scrisoarea către episcopul Castor, intitulată Despre cele opt gânduri ale răutaţii. De remarcat că în literatura creştină multi termeni sunt duali; există o întristare « bună » (pe care azi am numi-o tristeţe normală) şi o întristare « rea ». Asemănarea celei din urma cu conceptul actual de depresie se poate vedea in citatele care urmează.

« […]Scurt vorbind, întristarea tulbură toate sfaturile mântuitoare ale sufletului şi usucă toata puterea şi stăruinţa lui, […]legându-l de gândul deznădejdii.

[..]Caci precum molia roade haina şi caria lemnul, aşa întristarea mănâncă sufletul omului. Ea îl face să ocolească toată întâlnirea bună şi nu-l lasă să primească cuvânt de sfat nici de la prietenii cei adevăraţi, precum nu-i îngăduie să le dea răspuns bun şi paşnic. Ci învaluind tot sufletul, îl umple de amărăciune şi de nepăsare. In sfârsit îi pune în minte gândul să fugă de oameni, ca de unii ce i s-ar fi facut pricină de tulburare şi nu-l lasă să-şi dea seama că nu dinafară vine boala, ci ea mocneste înăuntru, făcandu-se arătată când vine vreo ispită care o da la iveală. Căci niciodată nu s-ar vătăma omul de om, dacă nu ar avea mocnind înăuntru pricinile patimilor.[…]

Când aşadar pentru oarecare pricini, zise « îndreptăţite », ne despărţim de fraţi, n-am tăiat pricinile întristării, ci numai le-am schimbat, fiindca boala ce mocneste înăuntru se poate aprinde şi printr-alte lucruri. De aceea tot razboiul să ne fie împotriva patimilor celor dinăuntru.[…] »

12 réflexions sur “Depresia nu e o boală nouă

  1. Nu totul trebuie să fie în context filosofico-psihologic teologic.
    ajută voinţa de a lupta împotriva deznădejdii depresia?
    un om ce lupta împotriva patimilor într-o lume a viciilor vă fi nefericit şi nu pt că judeca ci pt că va fi singur şi vă şti că asta e singură cale prin care poate fi în acord cu sfinţii
    şi cred că intristarea bună presupune starea de smerenie care se cerea în trecut, acum creştinul trebuie să fie încrezător în purtarea de grijă

  2. Am citit şi eu câteva cărţi scrise de un psihiatru ortodox (puteţi să le luaţi de la librăria sophia:) şi nu am fost de acord pt că poate credinţă ajută în depresie dar există şi oameni rai care dau intristari bune şi rele altora şi ei nu au nimic

  3. bine, bine …fericirea vine din interior…sa spuneti si cuiva care doar traieste si nu are multa carte ca gandurile si emotiile lui nu vin din afara si ca e funny ca scopul lui in viata este sa isi ia casa…
    in fineee, de acord, teoria e buna dar practica…hardworking
    multumesc mult pt raspuns

  4. Sunt niște studii experimentale care concluzionează că și melcii pot face depresie. Dacă e așa, depresia e mult mai veche decât omul. Psihozele par însă să fie mai noi. Oare cât de noi? Știm că era probabil cunoscută în Egiptul antic, acum 3500 de ani. Dar mai demult, o fi existat?

    1. Daca admiteti depresia melceasca, atunci va trebui sa admitem si schizofrenia bacteriana. Si atunci pare a fi mai veche schizofrenia!
      Lasand gluma la o parte, posibilitatea schizofreniei, ca si a depresiei, este constitutiva persoanei umane. Cred ca au fost si vor ramane cu noi totdeuna.

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s