Care este cuvântul care uneşte cele patru puncte?
1. Floarea este nufărul (Nimphaea lutea).
Lacul codrilor albastru
Nuferi galbeni îl încarcă;
Tresărind în cercuri albe
El cutremură o barcă.
(Mihai Eminescu – Lacul)
2. Numele feminin este Ana. Nu este Ana de Austria din Cei trei muschetari, dar una dintre mătuşile Anei noastre a fost ultima împărăteasă a Austriei.
3. Filmul e Drumul spre Victorie (Escape to Victory, 1981). Un film cu un scenariu subţire, dar cu multe vedete (şi nu numai actori de meserie).
Destul de antrenant şi, dac îmi amintesc bine, unul dintre primele care au abordat al doilea razboi mondial într-o manieră predominant ludică.
4. Romanul a fost scris în şi despre Guatemala anilor ’20, dar nu a putut fi publicat decât în 1946, în Mexic. El Señor Presidente (Domnul Preşedinte) e una dintre cărţile de început ale realismului magic latino-american. Interesant e că autorul a vizitat România în 1927, ca participant la al VI-lea Congres al presei latine.
Ca si data trecuta, cuvantul e un nume propriu…
Ultima imparateasa a Austriei a fost Zita, nascuta in familia de Bourbon-Parma.
Nu observati nicio « greseala » la poza cu floarea de nufar?
Încerc eu. 🙂
Londra? Argumente posibile:
– poza pare făcută în Royal Botanic Gardens – Waterlily House – London
– regina Ana a României, principesă de Bourbon-Parma, l-a întalnit, pentru prima oară, în 1947, pe Regele Mihai I în Londra, locul unde s-au și logodit
– Waterlily House a fost construită ca să adapostească specia de nufăr VICTORIA amazonica, cea mai mare specie de nufar de apă din lume
– Miguel Angel Asturias, autorul cărții, a petrecut câteva luni în Londra
Miguel A A a petrecut o saptamana in România în perioada primei domnii a regelui Mihai.
Meciul din film s-a desfăşurat la Paris, nu la Londra
Deci nu cuvântul-cheie nu este Londra. 🙂 Aștept cu interes rezolvarea.
Nufărul este intr-adevar Victoria amazonica, cu referire la regina Victoria, stră-străbunica regelui Mihai, nu nufărul galben pe care îl pune să plutească pe Lac domnul Mihai al poeziei româneşti.
1. Mihai Eminescu. Nufarul Victoria amazonica (sau Victoria regia) a fost denumit astfel in onoarea reginei Victoria, stra-strabunica regelui Mihai
2. Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a casatorit ortodox,pe 10 iunie 1948, la Atena, cu Regele Mihai al Romaniei. Conform traditiei bizantine, prin cununie consoarta a devenit Regina a Romaniei. In fotografie este Zita, ultima Imparateasa a Austriei si Regina a Ungariei, nascuta Principesa de Bourbon-Parma, matusa buna a Reginei Ana. Zita a fost supranumita « imparateasa pacii », avand o contributie importanta in decizia sotului sau, imparatul Carol, de a da, in octombrie 1918, proclamatia care recunostea dreptul de autodeterminare al popoarelor din Imperiul Austro-Ungar. A murit in 1989, fiind inmormantata cu funeralii nationale, la Catedrala Sfantul Stefan din Viena.
3. Pe afisul filmului, intr-unul din rolurile principale apare (Sir) Michael Caine. Meciul din film se desfasoara la Paris si se termina cu o scena in care publicul invadeaza terenul, rupand cordoanele de ordine formate din soldati germani. Eliberarea Parisului in istoria reala a avut loc pe 23 august 1944, in aceeasi zi in care regele Mihai, la Bucuresti, hotara iesirea Romaniei din alianta cu Germania.
4. Miguel Angel Asturias.