Flori, fete, filme şi alte ficţiuni (4)


1. Floarea e Steaua roşie a savanei (Turnera longiflora).

Isabel Princess Imperial of Brazil c 1887.jpg2. Numele fetei este Isabel.

3. Filmul (aici) e regizat de Terry  Gilliam.

4. Romanul lui Mario Vargas Llosa, Războiul sfârşitului lumii, se potriveşte perfect cu teoria autorului peruan despre « adevărul minciunilor ».

Care e cuvântul care uneşte cele patru puncte?

20 réflexions sur “Flori, fete, filme şi alte ficţiuni (4)

 1. Brasil 🙂
  steaua rosie a savanei se gaseste in Cerrado care este al 2 lea mai mare ecosistem vegetal din Brazilia
  filmul se numete Brazil
  cartea lui Llosa are actiunea petrecuta in Brazilia
  este fff important de stiut ca in 1888 dona Isabel a atras mahnirea latifundiarilor prin abolirea sclaviei

 2. ar cam trebui sa dati o fata noua blogului…. gata cu globurile …..vin ghioceii…dupa ce pleaca zapada…si gerul…si februarie

 3. Da, clar, Brazilia. Felicitari, fetelor!
  Desi Llosa este preferatul meu din literatura sud-americana, alaturi de Isabel Allende si Marquez, recunosc ca nu am auzit pana acum de acest roman al sau.

 4. Pentru editia de azi avem de impartit doua premii, doua carti:
  1. « Patrie si destin » de Diana Mandache
  2. « Antreprenoriat » de Marius Ghenea
  Ramona, Alina, comunicati-mi, va rog, alegerea voastra!

  1. Cartea lui Marius o am. Cu autograf. 🙂 Așa că optez pentru prima variantă, mulțumindu-vă din suflet pentru premiu.

 5. Am castigat!!!! ma bucur tare
  Ramona trebuie sa aleaga prima:)

  Patrie şi destin este o lucrare cu caracter biografic, conținând mărturii ale unor contemporani, ce reuneşte pentru prima oară o parte semnificativă din şirul miriadelor de întâmplări trăite şi oameni pe care i-a cunoscut Alteţa Sa Regală, Principesa Moştenitoare a României, prezentarea fiind făcută din perspectiva istoricului.

  Destinul Principesei se confundă adeseori cu cel al Regelui, iar viaţa sa a fost profound influenţată de istoria mai recentă din România şi sud-estul Europei.

  Diana Mandache este istoric specializat în studiul regalităţii europene. A publicat mai multe cărţi, printre care: Dearest Missy (Rosvall Royal Books, octombrie 2011), Later Chapters of My Life. The Lost Memoir of Queen Marie of Romania (Sutton, 2004), România, Mitteleuropa şi Balcanii (Pro Transilvania, 1999).

  De obicei, când mai îmi dau cu părerea despre o carte, o fac în Republica Culturală Chineză. Numai că uneori se potriveşte mai bine să scriu câteva rânduri aici pe chinezu.eu. Unul din aceste “uneori” este şi ce am de spus despre cartea lui Marius Ghenea – “Antreprenoriatul – Drumul de la idei către oportunităţi şi succes în afaceri“.
  Am spus mereu că mă lasă aproape rece teoreticienii care îţi spun cum să faci lucruri pe care ei nu le-au făcut niciodată. Pentru că nu au ştiut cum sau pentru că nu îi ţine grisina (atenţie, aceasta este o nouă expresie marca chinezu, pe care o să o folosesc de acum înainte) să le facă. De partea cealaltă, mă încălzesc acei practicieni care îţi spun mai puţin cum să faci, cât cum au făcut ei, iar tu înţeleg cât poţi şi cât vrei din ce îţi spun ei. Din această ultimă categorie face parte şi Marius Ghenea.

  Este de prisos să vă spun câte ceva despre calitatea literară a rândurilor scrise de Marius în “Antreprenoriat“. Căci aceasta nu este o creaţie literară, nici pe departe. Altceva este important la ce scrie el acolo, nu metafore şi stilul elegant şi alte de alea. Sigur că putem găsi tot felul de valenţe stilistice şi în expresia “1 milion de euro”, dar bine am face să ne focusăm pe exact ce ne transmite această expresie, adică fix 1 milion de euro. Şi aşa să citim această carte, nu cu dicţionarul de metope şi sinecdoce lângă noi.
  Marius ne povesteşte, practic, prin ce a trecut el, paşii pe care i-a făcut să ajungă la nivelul la care este. Sigur că îmbracă totul într-o poleială (nu în sensul rău) didactică, pentru că este folosită de domnul profesor, de această dată, Ghenea pentru studenţii cărora le predă ce ştie el la MBA. E buna abordarea asta, pentru că are un sistem simplu de înţeles şi o structură prin care poţi să te plimbi lejer, dacă alegi, spre exemplu, să nu citeşti despre istoria antreprenoriatului şi să treci direct la surse de finanţare. Din această perspectivă, cartea este un manual de antreprenoriat aplicat, nu de ăla teoretic gen “să faci cum îţi spun eu, nu cum nu am făcut eu”.

  Nu trebuie să sărim nici în barca celor care consideră “Antreprenoriat” ca pe o carte autobiografică sau ceva de genul. Căci nu este. Nici pe departe. Sigur că tot ce zice Marius acolo reprezintă crâmpeie (scuzaţi termenul, aşa mi-a venit) din experienţa sa. Dar doar cea de business. Există şi anumite tuşe umane, ca să le zic aşa, dar doar pentru a potenţa informaţia de pe zona antreprenorială, căci, desigur, în ciuda zvonurilor, şi antreprenorii sunt oamenii. Unii chiar foarte oameni 🙂

  Cel mai probabil că 9 din 10 oameni care citesc această carte nu o să se apropie de performanţa antreprenorială a lui Marius Ghenea. Dar va fi acea o persoană care va reuşi. Căci, dacă îmi permiteţi, “Antreprenoriat” este scrisă pentru acea persoană. Sau nu, rectific, este citită cu adevărat de acea persoană care va reuşi. Şi înţeleasă.

  Ce tare se termina recenzia bloggerului Chinezu! Sa fiu eu a 10 a din 9 din 10?:)))

  1. Felicitări, Alina! Iți mulțumesc că mi-ai permis să aleg prima, deși am postat la câteva minute distanță. După vajnice încercări, am nimerit și eu răspunsul corect. 🙂

 6. Cand cautam despre floarea steaua rosie a savanei am gasit un scriitor ce m-a facut curioasa sa citesc mai multe despre el, Romulus Guga. A scris si o carte Nebunul si floarea, si poezii.
  Il stiati?

  Gravura

  Atât mi-e de puţin timpul,
  Atât de grăbite sunt toate,
  Atât de uşor se strică
  Ce la naştere apare eternitate.
  Nici cărţi nu răspund, iar cei ce au fost
  Tainele toate le-au închis cu ei;
  Iar noi ce suntem dezlegăm
  Doar drumul ce-au lăsat în urma lor.
  Doar poate mai târziu, când vom fi morţi,
  Se va găsi un sens acestei treceri.
  De aceea cred că-i timpul să iubim,
  Să dezlegăm ce vâsle-ascundem
  Şi fără teamă în mări deschise
  Să descreţim mâhnita frunte-a lumii.
  Atât mi-e de puţin timpul,
  Atât sunt de grăbite toate,
  Atât de uşor se strică
  Ce la naştere pare eternitate.

  . |

  Atât mi-e de puţin timpul,
  Atât de grăbite sunt toate,
  Atât de uşor se strică
  Ce la naştere apare eternitate.
  Nici cărţi nu răspund, iar cei ce au fost
  Tainele toate le-au închis cu ei;
  Iar noi ce suntem dezlegăm
  Doar drumul ce-au lăsat în urma lor.
  Doar poate mai târziu, când vom fi morţi,
  Se va găsi un sens acestei treceri.
  De aceea cred că-i timpul să iubim,
  Să dezlegăm ce vâsle-ascundem
  Şi fără teamă în mări deschise
  Să descreţim mâhnita frunte-a lumii.
  Atât mi-e de puţin timpul,
  Atât sunt de grăbite toate,
  Atât de uşor se strică
  Ce la naştere pare eternitate.

  . |

Votre commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s