1. Floarea este garoafa (Dianthus caryophyllus).
« Este întotdeuna amurg în celula cuiva, aşa cum e întotdeuna amurg în inima aceluia. » Cel care a scris aceste cuvinte avea probleme din cauza unei istorii cu o garoafă verde. Garoafe verzi nu există în natură.
2. Numele feminin este Susan. Vă mai spun doar că Susan e o lady.
3. Her e un film pe care nu l-aş fi încercat dacă nu mi l-ar fi recomandat Mugurel; după ce l-am văzut, am zis că merită să vi-l recomand; comentariul pe care i l-am promis lui Mugurel îl puteţi citi aici (cel mai bine după ce vedeţi filmul – online îl puteţi vedea la adresa http://www.topvideohd.com/2014/01/2013-filme-online-3.html ).
4. Romanul a fost scris de Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos, fiind publicat în 1782. Legăturile periculoase a fost transpus în film în multe variante. Remarcabile mi se par versiunea din 1959 a lui Roger Vadim cu Jeanne Moreau şi Gérard Philippe şi versiunea din 1988 a lui Stephen Frears, cu Glenn Close, John Malkovich şi Michelle Pfeiffer.
Cartea o puteţi citi online aici (în franceză); exista şi o versiune tweet (!) – aici (în engleză). În română există o traducere bună de Al.Philippide.
Care e cuvântul care leagă cele 4 puncte? S-ar putea să fie şi premii pentru cele mai complexe comentarii… Sau pentru cele mai interesante asocieri…
Foarte interesanta enigma! Pornind de la principiu potrivit caruia « o imagine face cat o mie de cuvinte », mi se pare foarte sugestiv modul in care ati ales, si de data aceasta, sa ilustrati indiciile.Toate imaginile au formatul unor timbre postale.
Nu sunt sigura inca de cheia enigmei. La primul indiciu, presupun ca cel care a scris acele cuvinte este Oscar Wilde, el avand mari probleme din cauza unei « garoafe verzi », simbol al homosexualitatii, pe care o purta la butoniera in procesele intentate impotriva sa.
In cel de-al doilea indiciu, o avem pe Susan din taramul fantastic al lui C.S. Lewis.
Inca nu am vazut « Her ». Sper sa-mi pot face timp sa-l vad azi.
Hmmmm, cuvânatul cheie ar putea fi « scrisoare ».
– primul indiciu ar duce, așa cum menționa și Mary Ana, la Oscar Wilde și la multele lui scrisori adunate în cartea « The Complete Letters of Oscar Wilde »
– C.S.Lewis, autorul a șapte nuvele fantastice reunite sub numele « The Chronicles of Narnia », este și cel care a scris « The Screwtape Letters », carte care include 31 de scrisori adresate de către Screwtape, un diavol « cu vechime », nepotului sau, Wormwood, un novice in « arta diavoleasca », care este trimis, pentru primă dată, pe pământ, pentru a asigura damnarea unui tânăr proaspăt creștinat.
– în filmul menționat, firma se numește « beautifulhandwrittenletters.com » (nu l-am văzut inca, sper sa am timp).
– romanul lui Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos are drept titlu complet « Les Liaisons dangereuses ou lettres recueillies dans une société et publiées pour l’instruction de quelques autres (« Legăturile primejdioase sau scrisori adunate într-o societate și publicate întru instruirea altor câteva) si ilustrează psihologia erotică a societății artificiale și rafinate a marii aristocrații franceze (a vieții « împotriva naturii ») din perioada anterioară Revoluției franceze.
Susan?
Susan Pevensie este unul dintre personajele feminine ale « Cronicilor din Narnia ».
M-am gândit și la Susan Gilbert și corespondența ei cu Emily Dickinson.
Lady Susan este un roman epistolar al lui Jane Austen.
felicitari, ramona. cercul asocierilor tale se incheie cu imaginile acestui articol publicat de dan. fiecare imagine ilustreaza cate-un timbru.
Mulțumesc. 🙂 Am făcut o încercare de dragul jocului. Sunt curioasă să văd care va fi, până la urmă, cheia.
Cheia e « scrisoare », iar premiul (care se adaugă celui câştigat la ediţia anterioară este un audiobook « Craii de Curtea-Veche » în lectura lui Andrei Pleşu.
Felicitări!
Oooooo, ce bucurie! Mulțumesc mult pentru premiu și vă felicit și eu pentru ideea acestui joc instructiv și antrenant!
Felicitari, Ramona! Sa te bucuri de premii!
impresii de la concert?
Mulțumesc! Și eu sunt curioasă cum te-ai simțit la concert.
Am auzit pentru prima oara despre muzica fado acum 6 ani, cand am primit un DVD cu Mariza. Nu stiam ce este fado, cu atat mai putin cine este Mariza. Nu sunt genul de persoana care se relaxeaza, la orizontala, ascultand muzica si nici nu am apelat vreodata la muzica ca la o forma de terapie pentru a-mi imbunatati starea de spirit. Insa, atunci cand scriu (din ce in ce mai rar in ultimii ani si doar pentru mine), imi trebuie o muzica de fond. Galagia din mintea mea trebuie sa tina neaparat ritmul cu o muzica de fond. Iar timp de vreo 2 ani, vocea Marizei a fost martor unic la suvoiul nestavilit al gandurilor mele. Si tot ea a fost cea care le-a pus zagaz. Versurile tanguitoare, sunetele melancolice, toata tanjuirea si dorul sfasietor s-au oprit, intr-o seara, brusc. Odata cu scrisul.
Marturisesc ca nu stiam cine este Dulce Pontes, asa cum, in urma cu cativa ani, nu stiusem nimic despre Mariza. Desigur, ca orice consummator mediu de muzica, nu mi-era straina celebra melodie “Cancao do Mar”, preluata de mult mai populara Sarah Brightman si inregistrata sub numele “Harem”, devenit rapid un hit international. Insa doar la atat se rezuma stiinta mea. Si pentru ca intotdeauna pretuiesc orice lucru primit, am acceptat cu placere invitatia la concert si iata-ma, asadar, asezata confortabil intr- un fotoliu din imensa Sala a Palatului, asteptand…
Remarc cu satisfactie o sala completamente plina si chiar aud de cateva ori in jurul meu: “vai, dar nu credeam ca va veni atat de multa lume”. Luminile se sting treptat si, intr-o semiobscuritate, o zarim pe Dulce cum paseste pe scena cu pas vioi, singura, se aseaza la pian si pret de vreo 20 de minute vocea ei puternica, multidimensionala, cu o tehnica desavarsita, te patrunde, intr-o acustica perfecta, pana la oase, iti incremeneste orice miscare si-ti cotropeste tot spatiul gol al abdomenului. Dupa acest inceput static amutitor, vedem o Dulce in desavarsita miscare, pe o scena toata a ei, unde in compania instrumentistilor, ne hipnotizeaza cu niste numere de dans, intr-o fascinanta rochie lunga, viu colorata. Apoi, total diferita, in fata ochilor ni se desfasoara o Dulce extrem de vesela, de jucausa, personificand chiar si un clown, cu nas rosu de plastic si o urmarim cum devine usor emotionata si oarecum incurcata, cand un tanar intra pe scena, ii saruta mana, si ii ofera un cos cu flori . La jumatatea concertului, artista ni-l introduce in scena pe Marcel Pavel, fascinata de timbru lui deosebit si care ii aminteste de tatal sau, cu care i-ar fi placut sa cante. Sunt tare curioasa sa aud cum suna cei doi impreuna. Dupa un duet Ave Maria, puternic ovationat, urmeaza un solo al lui Pavel cu piesa Caruso( Ti voglio bene assai) pe care i-o dedica artistei. Ultima piesa in prezenta lui Marcel Pavel este ”O mare e tu”, piesa pe care Dulce Pontes a mai cantat-o in duet si cu Andrea Bocelli. Momentul mult asteptat de public a venit, ca la toti marii artisti, la final, cu celebra Cancao do Mar, care ridica publicul in picioare, in aplauze dense si calduroase.
Inchei abrupt, cu un mare multumesc. Pentru tot.
Mary Ana ,
ai scris atat de frumos incat , cu ochii mintii , am vizionat cu emotie intregul spectacol ; e chiar mai bine decat daca m-as fi gasit in sala . Sa mai scrii …
Multumesc !
Multumesc frumos, Gabi! Te imbratisez!
Iti dedic piesa aceasta:
Superb. De fapt, nu superb, adânc. Când Dulce pronunţă « longe » simt că ajunge foarte departe-aproape-aici-înăuntru-adânc. Sper că Sala Palatului a avut o acustică satisfăcătoare pentru un sunet atât de special!
Da, acustica a fost foarte buna. Cel mai mult m-a impresionat piesa « La Boheme », pe care a cantat-o la pian. O puteti asculta si vedea aici: http://www.youtube.com/watch?v=_pGzXUMBzKY
Cand invatam limba italiana, ni se repeta deseori ca este cea mai muzicala limba, caci vorba aceea « l’italiano si canta, non si parla. » Dar, dupa ce asculti fado, portugheza ti se pare cea mai suava, cea mai dulce si patrunzatoare limba. O simti pana in rarunchi…
Din nou , multumesc , Mary Ana ; un cantec de o profunzime uimitoare …
Azi e ziua fiicei mele , Maria si intamplator , sau nu , cantecul acesta are o semnificatie aparte pentru mine…
Mi-ar placea sa te cunosc, intr-o zi !
Oh, ce frumos! La multi ani Mariei! Sa aiba parte de tot ce este bun si frumos in viata! O imbratisez si-i trimit multi pupici, asa… virtuali. Cu tot dragul, si mie mi-ar placea sa te cunosc intr-o zi!